Tack för i år

Nyhet /

Den trettioandra upplagan av Stockholms Filmfestival har nått sitt slut. Bakom oss ligger tolv sprakande dagar fulla av stora filmupplevelser, fester och regissörssamtal. Vi räknar redan dagarna till nästa års festival. 

Stockholms internationella filmfestival inleddes med Pedro Almodóvars »Parallella mödrar« och avslutades med Kenneth Branaghs personliga skildring av barndomens gator, »Belfast«. Regissören och skådespelaren Kenneth Branagh gästade oss även på röda mattan, tog emot Stockholm Achievement Award och medverkade i ett Face2Face inför en fullsatt och förväntansfull Skandiasalong.

Festivalen gästades även av den norske regissören Joachim Trier som, genom att ta emot årets Stockholm Visionary Award, nu tangerar Quentin Tarantinos rekord med tre vunna Bronshästar. Trier deltog i ett Face2Face-samtal i samband med visningen av den avslutande delen i hans Oslotriologi – »Världens värsta människa«. Han höll även en fördjupande Masterclass om sitt filmskapande under Stockholm Industry Days, precis som Hollywoodregissören Cary Joji Fukunaga, som även presenterade en specialvisning av James Bondfilmen »No Time to Die« tillsammans med vår egen Bondskådespelare – David Dencik. 

Bland gästerna fanns även den svensk-costaricanska regissören Nathalie Álvarez Mesén som gått hela vägen från att vara festivalvolontär, till att tävla om 1KM film-stipendiet som kortfilmare, och till att nu tävla om Bronshästen med sin långfilmsdebut »Clara Sola«. Årets mottagare av Stockholm Lifetime Achievement Award, Jane Campion och Stockholm Achievement Award-mottagaren Robin Wright deltog båda två i digitala scensamtal i samband med prisutdelningarna. 

Temat moderskap präglade mängder av filmer i årets program, från öppningsfilmen (vars modersbröst-centrerade filmposter väckt stor uppståndelse som årets festivalaffisch) till Céline Sciammas finstämda »Petite Maman«. Festivalchef Git Scheynius höll i ett scensamtal om temat med journalisten och författaren Alexandra Pascalidou inför visningen av Tatiana Huezos »Prayers for the Stolen«, som senare tilldelades priset för Bästa regi. 

Årets tävlingsjury leddes av den afghanska regissören Sahraa Karimi, som tvingades fly Kabul under talibanernas övertagande. Tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde, Anna Ek, Sverigechef på Svenska Afghanistankommittén och stjärnjournalisten Åsne Seierstad deltog Karimi i ett panelsamtal om krisen för kvinnor och kulturarbetare i Afghanistan. Bronshästen för Bästa film tilldelade juryn »Rhino« av den tidigare fängslade ukrainske regissören Oleg Sentsov, vars huvudrollsinnehavare Serhii Filimonov även tog emot priset för bästa manliga skådespelare. Den blott 20 år gamla regissören och skådespelaren Luàna Bajrami blev även hon dubbel prisvinnare med sin energiska långfilm »The Hill Where Lionesses Roar« som belönades för både bästa manus och bästa debut.

När ridån föll efter vår sista visning kände vi en stor glädje över att ha genomfört ännu en fantastisk festival tillsammans. Vi vill rikta ett stort tack till alla besökare, regissörer, gäster, samarbetspartners och volontärer! Vi är så glada över att så många kom och fyllde biosalongerna igen efter alla restriktioner.   

Vi ses igen 9-20 november 2022! 

 

"Tack till Stockholms filmfestival för att välkomnat mig och tack för Bronshästen. Efter allt vi har gått igenom under pandemin kan jag inte understryka nog hur tacksam jag är över att vara här i Stockholm ikväll."
– Kenneth Branagh, Stockholm Achievement Award 2021

“Jag har en lång och bra relation med Stockholms filmfestival, så att få Visionary Award var en stor glädje och ära. Visningen av »Världens värsta människa« med det varma mottagandet från publiken blev en fantastisk kväll.” 
– Joachim Trier, Stockholm Visionary Award 2021 

"Det var ett stort nöje att återvända till Stockholms filmfestival, att få dela och fira filmen med publiken och träffa andra filmskapare, jag längtar redan till att få återvända. Förhoppningsvis dröjer det inte tolv år till nästa gång." 
– Cary Joji Fukunaga, Bästa debut 2009 med »Sin Nombre« 

”Tack för ännu ett underbart besök på Stockholms filmfestival! Så roligt att återigen få delta och uppleva denna varma, relevanta och närvarande känslan festivalen ständigt förmår att skapa för oss deltagare. Det känns som man hastigt och lustigt kastas in i filmvärldens inspirerande kaos av premiärer, visningar, publik och filmarbetare. Och just därför blir den som ett ankare i en ibland svårnavigerad verklighet. Heja Stockholm!” 
– David Dencik, skådespelare »No Time to Die« 

Foto fr. v: Carla Orrego Veliz, Zoltán Kurhéjja, Olav Holten, Carla Orrego Veliz, Från filmen Parallella mödrar: El Deseo, Carla Orrego Veliz 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.