Stockholm Visionary Award 2022: Sam Mendes

Nyhet /

Han är teaterregissören som tog filmvärlden med storm genom att vinna en Oscar för bästa film med sin sensationella regidebut, resten är modern filmhistoria. Stockholm Visionary Award 2022 tilldelas den brittiske regissören Sam Mendes. 

Sam Mendes skapade sina första pjäser under studieåren vid Cambridge och klev ut i branschen genom att regissera Judi Dench på West End. Efter att ha upptäckts av Steven Spielberg gjorde han filmdebut vid 33-års ålder. Filmen i fråga, »American Beauty«, tilldelades fem Oscarsstatyetter, inklusive Bästa film och regi. En stjärnregissör var född. 

Hans enorma James Bond-produktioner »Skyfall« och »Spectre« höjde den konstnärliga ambitionsnivån för filmserien och öppnade alla sorters dörrar i Hollywood, men Mendes har enträget tackat nej till amerikanska storfilmer till förmån för att regissera teaterproduktioner i långt mindre skala på hemmaplan i London, där hans framgångar varit svåröverträffade. Mendes har belönats med såväl den brittiska teaterns mest prestigefyllda pris, Laurence Olivier Award, som dess filmiska motsvarighet – Bafta. Växelbruket mellan scenen och filminspelningarna tycks onekligen berika hans hantverk. 

Årets mottagare av Stockholm Visionary Award är en filmskapare med svårslaget djup och mångsidighet. Från omskakande krigsdraman som »1917« och »Jarhead« till närgångna speglingar av undertryckta känslor och begär i amerikanska villaförorter, i »Revolutionary Road« och »American Beauty« – lyckas Mendes alltid fängsla publiken med sin skarpa blick, mästerliga hantverk och lyriska filmspråk. Att hans senaste film, »Empire of Light«, är ett kärleksbrev till biografen, känns synnerligen passande då han är en av få filmskapare som år efter år har gett filmälskare ett skäl att söka upp de största av biodukar.  

5 SAM MENDES-FAVORITER
»1917«
»American Beauty«
»Road to Perdition«
»Skyfall«
»Jarhead«

»EMPIRE OF LIGHT«
Prisutdelning + Face2Face-samtal före visningen.
11/11 17:30

BOKA BILJETTER

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.