Stockholm Visionary Award 2020: Matteo Garrone

Nyhet /

Den italienske regissören Matteo Garrone är årets mottagare av Stockholm Visionary Award. Garrone är festivalaktuell med »Pinocchio« 

Den flerfaldigt prisbelönte regissören Matteo Garrone, som hyllats av både kritiker och biobesökare för sin senaste nytolkning av den klassiska sagan om trädockan Pinocchio, tilldelas Stockholm Visionary Award. 

– Matteo Garrone är en visionär i sitt filmskapande och befinner sig i ett filmlandskap mellan Guillermo del Toro och Tim Burton. Hans äventyrliga fantasi tycks inte veta av några gränser. Det är med mycket stor glädje vi tilldelar honom Stockholm Visionary Award 2020, säger Git Scheynius, Festivalchef.

Motivering: I år tilldelas den italienske regissören Matteo Garrone rör sig obehindrat över genregränser och har visat prov på att skapa såväl mästerliga fantasy-sagor som cinema verité. Med återkommande inslag av målerisk filmkonst och utsökta visuella element, återupplivar Garrone den italienska neorealismen och är en av Europas mest intressanta samtida röster. En oerhört välförtjänt mottagare av Stockholm Visionary Award 2020. 

Stockholm Visionary Award instiftades 2004. Tidigare vinnare är bland andra Roy Andersson, Peter Greenaway, Jacques Audiard, Wes Anderson och Céline Sciamma. 

Matteo Garrone tar emot priset på videolänk i samband med Red Carpet-visningen av »Pinocchio«, Ons 18 nov, 17:30 Skandia. Köp biljetter här. 
 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.