Stockholm Lifetime Achievement Award 2022: Sir Anthony Hopkins

Nyhet /

Stockholm Lifetime Achievement Award 2022: Anthony Hopkins

Från kannibal till kardinal, Sir Anthony Hopkins är en naturkraft på vita duken, vars ikoniska rollprestationer för evigt har etsats fast i vårt kollektiva minne. Stockholm Lifetime Achievement Award 2022 tilldelas en av vår tids allra främsta skådespelare, Sir Anthony Hopkins.

Han är 84-årige walesaren som aldrig drömde om att bli skådespelare, men som genom scenen och filmen hittade ett sätt att kanalisera en rastlös inre låga – som tidigare i livet varit självförbrännande – resultatet är några av filmhistoriens mest klassiska rolltolkningar.

Han är bagarsonen från den grå stålbruksorten Port Talbot som fått en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame och dubbats till riddare av drottning Elizabeth för sina tjänster inom konsten. Men under uppväxten var det få som trodde att det skulle bli något stort av lille “Tony”. Han hade varken fallenhet för skolämnen eller idrott och hans rättframme arbetarklass-far brukade betrakta sin son med skepsis och konstatera att han var hopplös.

Allt vände när en 15-årig Anthony Hopkins träffade skådespelaren Richard Burton, som härstammar från samma område i Wales, och som uppmuntrade den vilsne unge mannen att satsa på skådespeleriet. Och plötsligt fick hans tillvaro en riktning, utan vilken han själv tror sig skulle ha fastnat i alkoholism. Inom kort studerade han istället under Laurence Oliver på den brittiska nationalteatern med löften om stora roller. Men Hopkins rastlöshet förde honom till Hollywood.

Det bästa rådet kring sitt hantverk fick han från motskådespelerskan Katharine Hepburn i genombrottsfilmen »The Lion In Winter« (1968); “Skådespela inte, du har ett bra huvud, bra axlar och en bra röst. Lär dig bara replikerna och låt kameran göra jobbet”. 

Kombinationen av naturbegåvning, maniska förberedelser och en tillit till sin egen förmåga har sen dess tagit Hopkins till den absoluta toppen. Om rollen som den dementa patriarken i »The Father« – en prestationen som femtio år efter genombrottet skulle göra honom till den äldste skådespelaren genom tiderna att tilldelas en Oscar – har han sagt att “det var enkelt. Bara väldigt enkelt.”

Under sina sex decennier som skådespelare har Hopkins gett liv åt en lång rad verkliga personer på vita duken, däribland Richard Nixon, Alfred Hitchcock, Pablo Picasso, Narnia-författaren C S Lewis och påven Benedict XVI. Driven av en rastlös inre låga som aldrig tycks falna, ens vid 84-års ålder, spiller Hopkins kreativitet över i kompositioner av klassisk musik och måleri med kol och akryl. Det var hans hustru, Stella som uppmuntrade honom att måla efter att ha observerat hur han dekorerar sina manus med teckningar som täcker varje tom yta. En vana som kommer ur att han läser sina manus mer än tvåhundra gånger tills han kan sina repliker baklänges i sömnen.

Hopkins två mest ikoniska roller, Hannibal Lecter i »När lammen tystnar« och den plikttrogne butlern i »Återstoden av dagen«, har för evigt etsat in honom som en filmhistorisk centralgestalt. Det är fullständigt omöjligt att föreställa sig något av dessa två mästerverk utan Anthony Hopkins. Hans filmiska dragningskraft, lyskraftiga närvaro och oefterhärmliga karisma lyfter varje scen han beträder. Walesaren får det storartade att verka enkelt. Bara väldigt enkelt.

Under årets filmfestival är Hopkins aktuell med filmen »The Son« av Florian Zeller, ytterligare en fadersgestaltning som den hyllade »The Father« (2020) – filmen ledde till Hopkins andra Oscarsstatyett. »The Son« får nordisk premiär lördagen den 12 november kl 18.00 på biograf Skandia. I samband med premiären kommer publiken få möta Hopkins i ett digitalt framträdande. Mingel med dryck & snacks från 17:30 (OBS! kom i tid pga köbildning).

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilogram tunga Bronshästen – världens tyngsta filmpris – är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av formgivaren Fredrik Swärd. Priset har tidigare tilldelats storheter som  Lauren Bacall, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Susan Sarandon och Paul Schrader med flera.

 

KÖP BILJETTER

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.