Stockholm Achievement Award 2022: Fares Fares

Nyhet /

Från snäll småstadssnut till korrupt Kairo-kriminalare. Fares Fares skådiskarriär har gått från mjuk till hård utan att ha stannat upp vid lagom på vägen.  

1987 flydde familjen Fares från Libanon till Sverige. Äldsta sonen Fares var då 14 år gammal och på bara tre månader lärde han sig språket. Lika målmedvetet följde han sedan sina skådespelardrömmar. 

Biten av teaterscenen glömde han den tryggare tanken om att bli civilingenjör. Istället tog han steget in i skådespeleriet genom en folkhögskola i Mölnlycke där han även träffade Torkel Pettersson. Tillsammans spelade de i regissörsbrorsan Josefs debutfilm, »Jalla! Jalla!« (2000). Filmen gjorde succé i Sverige och följdes upp av polisfarsen »Kopps« ett par år senare.  

2012 fick Fares Fares sitt internationella genombrott i Daniel Espinosas actionthriller »Safe House«. Därefter har roller i filmern som »Zero Dark Thirty« och »Rogue One« avlöst varandra i tät följd. Även i tv-rutan har vi sett Fares skina i storverk som »Westworld« och Johan Rencks »Chernobyl«. 

Men kanske är det i Tarik Salehs »The Nile Hilton Incident« (2017) som han gjort sitt hittills starkaste avtryck. Rollen som den pillerknaprande och korrupta krimpolisen Noredin hyllades av kritiker och prisades med en Guldbagge. I år återförenas duon Saleh och Fares i festivalens öppningsfilm »Boy from Heaven« och snart är han dessutom aktuell med sin första film som regissör – den svenska Netflixthrillern »A Day and a Half«. 

Med den djupa bekymmersrynkan – sammanbiten och bottenlöst hård – har Fares Fares en rad råbarkade gestalter i bagaget. Men hans breda leende, charm och glimt i ögat vittnar om ett register som spänner långt bortom plågad ensamvarg – alltid med bibehållen stor integritet. 

Fares Fares kommer att ta emot Stockholm Achievement Award i samband med premiärvisningen av »Boy from Heaven« den 9:e november. Tillsammans med regissören och manusförfattaren Tarik Saleh kommer Fares Fares att vara med och inviga festivalen samt delta i ett Face2Face före visningen.

Text: Matilda Arborelius 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.