Omgång 4

STHLM DEBUT 4

BIODLAREN
av Marcus Carlsson

Biodlaren handlar om att hantera sorg, och rädslan för att bli lämnad ensam kvar. Men också om bin, livet i ett bisamhälle och hur de förbereder sig från sommar till vinter. Huvudrollerna spelas av Adam Lundgren och norska Julia Schacht.

Marcus Carlsson är film- och teaterregissör med en magisterexamen i filmregi vid Filmhögskolan i Göteborg och Lovisa Charlier filmproducent utbildad vid Göteborg Filmhögskola och Berghs School of Communication. De har tidigare gjort bland annat novellfilmerna Din barndom ska aldrig dö (2013) som vann Kulturnyheternas alternativa Guldbagge för bästa nykomling 2014, samt kortfilmen Dirtbags som vann publikpriset i Startsladden vid Göteborgs Filmfestival 2014.

ANIARA
av Pella Kågerman och Hugo Lilja

Aniara är inspirerad av Harry Martinsons bok med samma namn och handlar om ett av de många rymdskepp som används för att transportera jordens befolkning till sin nya hemplanet Mars. Men just som Aniara lämnat den miljöförstörda jorden, krockar hon med en asteroid och hamnar ur kurs. Långsamt går det upp för Aniaras passagerare att de aldrig kommer kunna vända tillbaka. De är alla satta på en livslång rymdresa.

Pella Kågerman (utbildad på Kungliga Konsthögskolan) och Hugo Lilja (utbildad vid Dramatiska Institutet) har arbetat tillsammans sedan 2009. De skrev tillsammans Hugo Liljas examensfilm Återfödelsen(2010) som prisbelönades vid bland annat Berlinale, Stockholms filmfestival och Clermont- Ferrand samt har regisserat kortfilmerna En dag på landet (2010) och Supportern (2011).

CLARA SOLA
av Nathalie Àlvarez Mesén

Clara Sola är en coming-of-age film om en kvinna med högfunktionell autism som växer upp i en stark religiös by i Latinamerika. Vi följer Clara i hennes kamp för att bli erkänd som kvinna och sexuell individ istället för ett barn. I hennes frigörelse från sin konservativa omgivning får Clara uppleva kärlek, lust och sorg berättad med en underton av magisk realism.

Nathalie Àlvarez Mesén har examen från blandat annat Fridhems folkhögskola och Stockholms dramatiska högskola. Hon har också studerat socialantropologi och media. Idag går hon på Bobby Grafiska YH Manusförfattare och har bland annat gjort kortfilmerna Vi känner inget alls (2013) och Inte blå (2011). Nima Yousefi är producent med bred erfarenhet från filmbranschen. Han har bland annat regisserat och producerat kortfilmer som Kilimanjaro (2013) samt arbetat som produktionskoordinator på långfilmer som Hur många lingon finns det i världen (2011) och Någon annanstans i Sverige (2011).

MIN FRANSKA REVOLUTION
av Hanna Högstedt

Med utgångspunkt i kärlekshistorien mellan en svenska och en fransyska med algeriska rötter utforskar Min franska revolution kulturell identitet och tillhörighet. Den rör sig mellan Sverige, Frankrike och Algeriet och berättar en historia om en annan sorts släktskap.

Hanna Högstedt har bland annat läst dokumentärfilm på Ölands folkhögskola, gått på Stockholms filmskola, Biskops-Arnö och har kandidatexamen inom filmregi från Filmhögskolan i Göteborg. Hon deltog i utvecklingsprogrammet Pure Fiction förra året och stod för manus, regi, klipp och produktion för filmerna A Safe Place For the Wild (2010) och Andy och Pucko (2009).

QUESTAN
av Zanyar Adami

Questan är en efterlyst kurdisk gerillakvinna som strider mot den iranska regimen. Hon har lämnat bort sin son, Hiwa, till svärföräldrarna för att föra sin politiska kamp. När Hiwas by attackeras tvingas Questan själv ta hand om honom. Hon bestämmer sig för att försöka skicka Hiwa till Sverige, via Bagdad. Men vägen dit går rakt igenom ett intensivt folkmord på kurderna. Questan är tredje delen i en trilogi om hur krig påverkar familjerelationer.  Historien utspelar sig våren 1988 då kriget mellan Iran och Irak var i sitt slutskede. Manuset är bland annat baserat på intervjuer med f.d. kurdiska gerillakvinnor bosatta i Sverige.

Zanyar Adami har bland annat skrivit och regisserat dokumentärfilmen Gerillasonen(2011), kortfilmen Krigsduvor(2013) och novellfilmen Senses. Han har en bakgrund som chefredaktör för den prisbelönta tidskriften Gringo och har medverkat som skribent i flera tidskrifter och böcker.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.