Seminarier, paneler och presentationer
Den här delen av festivalen är dedikerad till intressanta och spännande seminarier, paneler och presentationer i syfte att diskutera, medvetandegöra och informera om olika ämnen som är särskilt relevanta i dagens filmindustri.
I år kommer vi att diskutera den svenska filmbranschen från många olika perspektiv. »Visionen i svensk film« kommer att fokusera på svensk films framtid, i »Writing for the Small Screen« får vi höra den nya generationens manusförfattare berätta om att skriva i serieformat i dagens mediaklimat och i »Change of Paradigms: Meet the streamers« får vi en uppdatering om nuvarande status hos streamingföretag i Norden.
Och självklart har vi vårt seminarium »Looking Back, Looking Forward«, som ger dig det bästa av båda världar när det fokuserar på filmskapande i dåtid, nutid och framtid.
Våra Industrydagar är packade med spännande gäster och berättelser, så glöm inte att OSA för dina favoritevenemang!
CHANGE OF PARADIGMS: MEET THE STREAMERS
I modern tid har filmindustrins utveckling i stort fokuserat på distributionsplattformar och hur vi konsumerar film. Strömningstjänster fortsätter att flyttas bortom distribution och in i produktionens värld. Här får vi möta tre av de mest etablerade streaming-företagen, och höra deras tankar om framtidens film och tv.
15 nov, 10:00–10:30, Prime Video
I mars 2021, tillkännagav Prime Video att de skulle investera mer i Sverige. Några månader senare anslöt Karin Lindström till det expanderade lokala teamet, för att arbeta med de bästa manusen och produktionerna i landet. I maj 2022 kunde Prime Video avslöja att deras allra första svenska originalproduktion »Toppen« hade påbörjat inspelningar i Stockholm. Men vad kommer härnäst?
Kom och lyssna till Karin Lindström, Head of Originals Nordic, berätta om Prime Video och om deras planer och strategier för Sverige framöver.
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
15 nov, 11:00–11:30, Warner Bros. Discovery
1923 grundades Warner Bros av fyra bröder. Företaget etablerade sig snabbt som ledare i den amerikanska filmindustrin. Över åren har Warner Bros. slagits ihop och och utvecklats i flera olika konstellationer. 2022 kombinerade man styrkan hos Warner Media by AT&T med Discovery Inc. och HBO Max och skapade Warner Bros. Discovery. De är idag ett globalt mediehus som skapar och distribuerar content över hela världen.
Träffa Axel Eriksson, vice ordförande Content & Programming på Warner Bros. Discovery Sverige och hör hans tankar kring framtiden för svensk streaming.
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
15 nov, 12:00–12:30, Viaplay Group
2007 skapades Viaplay Group under namnet Viasat OnDemand och blev snabbt en av de mest populära streamingplattformarna i norra Europa. Efter ett namnbyte och utveckling av deras content. 2016 hade deras första originalproduktion premiär. Företaget är nu känt som Viaplay Group och finns tillgänglig i 12 länder - vilket gör dem till en av världens snabbast växande streamingföretag.
Kom och lyssna till en av de nordiska representanterna från Viaplay Group när de delar med sig av sin vision av vad framtiden kan föra med sig.
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
NÄR? 15 november, kl 10:00–12:30
VAR? Mauritz, Filmhuset
WRITING FOR THE SMALL SCREEN
Det senaste årtiondet har fiktiva serier genomgått en enorm kreativ evolution då världen gått från traditionell vecko-tv mot streamingplattformar och sträcktittande. Den här förändringen har fört fram en generation manusförfattare som nu jobbar under andra förutsättningar än deras föregångare.
Fiktiva serier fortsätter att utforska nya berättarsätt och -grepp som lyfter deras status inom filmindustrin. Därför tar vi här en närmare titt på vad som ingår i skapandet av en framgångsrik serie i dagens klimat. Vi kommer att få sällskap av en samling talangfulla manusförfattare, som alla har sin egen erfarenhet från att skriva i serieformat.
EliSophie Andrée är skaparen och huvudförfattaren av den kommande serien »Ingen ängel« (Viaplay, 2023). Vid 26 års ålder har hon redan publicerat en kritikerhyllad bok, skrivit flera framgångsrika teaterpjäser och startat sitt eget produktionsbolag.
Lisa Langseth är skaparen, regissören, producenten och manusförfattaren bakom hitserien »Kärlek och anarki« (Netflix, 2020-2022). Hon är även en etablerad manusförfattare inom både film och teater, och har skrivit (och regisserat) många teaterpjäser innan hennes långsfilmsdebut (»Till det som är vackert«) 2010.
Lisa Linnertorp är skaparen och huvudförfattaren bakom den hyllade serien »Threesome« (Viaplay, 2021-2022). Innan hon fick utlopp för sin kreativitet bakom kameran hade hon en lång och framgångsrik karriär som skådespelare, och hade sin första roll 2005.
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
NÄR? 17 november, 11:30–12:30
VAR? Mauritz, Filmhuset
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
VISIONEN I SVENSK FILM
Det finns många frågor att ställa om framtiden för film i Sverige. Hur kommer branschen att röra sig framåt i ett kulturklimat som blir alltmer digital och globaliserad? Hur kan vi producera och distribuera film på ett sätt som är mer hållbart? Vilka byråkratiska förändringar pågår i svensk filmindustri och hur påverkar de filmproduktionen?
I ett försök att besvara dessa frågor har vi bjudit in en samling inflytelserika och innovativa personer från filmbranschen. Diskussionen kommer att fokusera på framtidsutsikter och utmaningar för svensk filmindustri, och kommer att ta upp viktiga frågor så som jämställdhet, representation, konstnärlig vision och ekonomiskt stöd. Ämnena kommer att vara relevanta för alla i filmbranschen. Det här vill du inte missa!
Medverkar gör Anette Novak, vd för SFI, regissören och manusförfattaren Tarik Saleh, Charlotta Denward, långfilmsansvarig på SVT, Mattias Nohrborg, inköpschef på Triart och Julia Finnsiö, frilansskribent och filmkritiker. Evenemanget modereras av journalisten Hynek Pallas och kommer att hållas på svenska.
ANETTE NOVAK är vd på Svenska Filminstitutet. Hon har en lång och framgångsrik karriär bakom sig inom kultur och media, och har haft flera ledarroller innan hon påbörjade sin nya tjänst på SFI i april 2022.
TARIK SALEH är en prisvinnande manusförfattare, regissör och producent. Han är medgrundare till produktionsbolaget Atmo och har en lång lista av hyllade filmer i bagaget. Senast »Boy from Heaven« (2022) som är Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm.
CHARLOTTA DENWARD är långfilmsansvarig på SVT. Hon är medgrundare till produktionsbolaget Avanti Film och har haft många viktiga roller inom filmbranschen i över tjugo år.
MATTIAS NOHRBORG är grundare och inköpschef på Triart. Han är producent vid B-Reel Film och har producerat en mängd filmer, däribland »Jag är Zlatan« (2017), »X&Y« (2018) och »Gentlemen« (2014).
JULIA FINNSIÖ är filmkritiker vid Svenska Dagbladet och frilansskribent. Hon har en examen i filmvetenskap och har publicerat en mängd artiklar om film i både SvD och FLM.
HYNEK PALLAS är en frilansande kulturjournalist med examen i filmvetenskap. Han har varit filmkritiker för flera stora svenska tidningar och skriver just nu för Göteborgs-Posten och Expressen Kultur. Han har jobbat som redigerare för Bergmans Video (SVT) och som regissör och har skrivit flera böcker om film.
NÄR? 16 november, kl 11:30–12:30
VAR? Mauritz, Filmhuset
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
WORKSHOP WITH NIKON
Nikon har en lång bakgrund av att stärka kreatörer världen över och vill nu, mer än någonsin, satsa på att hjälpa dem berätta sina historier genom film. I samarbete med Nikon kommer filmproduktionen och YouTubeexperter från Andyax att att visa dig hur du skapar ditt narrativ och ger dig de tekniska färdigheterna för att leverera den.
Under workshopen kommer Andyax att gå igenom några av deras senaste projekt som är inspelade med Nikon Z9. Från att utmana autofokuset i svåra ljusförhållande på musikvideo-produktioner till att testa hastigheten .. under inspelningen av en resedokumentär, de kommer att förklara hur de berättar historier med spegellösa kameror och hur kreatörer kan använda liknande tekniker för att påverka och engagera sin publik. Det kommer också att finnas ett stort urval av spegellösa Nikon-kameror och linser att prova på inne på Filmhuset under workshopen.
OM ANDYAX: Morten Rustad är en av världens ledande time-lapse-fotografer med över 16 miljoner visningar på sin Youtubekanal. Anders Øvergaard är en prisvinnande regissör som driver en Youtubekanal om filmskapande med över 340 000 prenumeranter. Tillsammans driver de filmproduktionsbolaget VJUS i Norge.
NÄR? 16 november, kl 09:00–11:00
VAR? Mauritz, Filmhuset
OSA här!
Detta evenemang är endast tillgängligt med en Industryackreditering.
SEMINARIUM: LOOKING BACK, LOOKING FORWARD
I det här seminariet fokuserar vi på dåtiden, nutiden och framtiden för svensk film. Evenemanget börjar med en konversation mellan spanska regissören Alauda Ruiz de Azúa och svenska regissören Isabella Carbonell. De har båda haft premiär på sin första långfilm i år; Ruiz de Azúa med »Lullaby«, vilken hyllats internationellt och är en del av Stockholms internationella filmfestivals Official Selection, och Carbonell med »Dogborn«, vilken nominerades för the Grand Prize under kritikerveckan på filmfestivalen i Venedig.
Efter det kommer en panel bestående av filmexperter – Jon Asp, Nina Barbosa Blad och Wanda Bendjelloul och ledd av Andrea Reuter – att dissekera projekten i Moving Sweden, ett talanginitiativ av Svenska Filminstitutet. Panelen kommer att diskutera vad dessa filmer säger om framtiden för svenskt filmskapande, och vad Moving Sweden gjort för avtryck.
Därefter riktar vi fokus mot dokumentärt filmskapande. Vi får träffa dokumentärfilmarna Tova Mozard, Anna Eborn och Mirjam Gelhorn för en diskussion om att kombinera konst och filmskapande.
För att knyta ihop vår reflektion om det förflutna och framtiden för svensk film ges en uppdatering om tidigare Wild Card-vinnare. Angelika Abramovitch, Lina Vain Illalla och Loran Batti delar med sig av sina erfarenheter som tidigare vinnare och visar oss ett urval av deras arbete. Efter det avslutar vi detta segment med att avslöja årets Wild Card-vinnare!
Det här evenemanget kräver ingen Industryackreditering.
NÄR? 16 november kl 15:00–18:00
VAR? Mauritz, Filmhuset
OSA här!
Det här evenemanget kräver ingen Industryackreditering.
För digitalt evenemang, OSA här!
PS: Missa inte efterföljande cocktail och branschmingel! Kl 18:00–20:00 i Foajén, Filmhuset by A house. OSA här!