"Många nya spännande dörrar har öppnats för oss"

Junior /

En av årets juniorgruppsdeltagare fick chansen att träffa och intervjua sin stora idol, Christoffer Nordenrot — skådespelare, manusförfattare och medlem i årets 1 minut film-jury.

Filmfestivalen Junior fyller 20 år och inför årets festivaldagar har årets jurygrupper blivit valda. 1 minut jury består av tre svenska skådespelare som väljer bästa kortfilm på Stockholm filmfestivals nationella kortfilmstävling 1 minut film. Juniorgruppen är en jurygrupp bestående av 9 stycken barn och unga mellan 6 till 19 år som representerar filmfestivalen och väljer två vinnarfilmer på Junior. Vinnarna får den prestigefyllda Bronshästen på Juniors prisutdelning. Filmfestivalen Junior ordnas i år från 1-6 april.

Inför festivalen har vi på Stockholms filmfestival intervjuat Juniorgruppen. En av frågorna vi ställde gruppmedlemmarna var ”Om du fick träffa vem du ville i filmbranschen, vem skulle du vilja träffa?” och Edvin 16 år svarade att han hade mest av allt velat träffa Christoffer Nordenrot, hans idol sen Edvin först ville bli skådespelare. Vi på Stockholms filmfestival ville ge honom chansen och ordnade ett samtal med Christoffer och Edvin på det vackra Naturhistoriska riksmuseet en fredag i mars för att diskutera om film, skådespeleri och kommande Juniorfestivalen.

foto_anni_lappalainen_intervju_20190308_7_web.jpg

Christoffer och Edvin i samtal på Naturhistoriska riksmuseet.

Christoffer och Edvin har väldigt mycket gemensamt – förutom att de är uppväxta i Täby har de båda valt en karriär i skådespeleri och film, och båda älskar magiken de känner på inspelningsplatser. Christoffers iver och envishet är enligt honom själv det som tagit honom var han är idag, även om han var relativt sen i att bestämma att han ville bli skådespelare och manusförfattare. Det som lockade honom var utmaningen, att få kämpa sig fram och slutligen vinna på egen hand.

Edvin är 16 år och enligt hans ord fortfarande i början av sin egna historia. Edvin går på St Eriks gymnasium och har redan arbetat med varierande statistroller, t.ex. på Ikeas reklam, vilket är exakt vad Christoffer gjorde ett decennium tidigare. ”Du ligger lite före mig hela tiden!”, utbrister Christoffer och killarna skrattar. ”Vi har haft en liknande ingång, även om jag var lite senare än du. Vi har haft samma första förälskelse med en inspelningsplats” sammanfattar Christoffer.

Christoffers Youtube-serie ”Poesi för fiskar” var det som inspirerade Edvin mest av allting. ”Jag kan intyga att Crazy Pictures är stort, ni var först, med bästa kvalité på er produkt och den mest respekterade gruppen som gör film. Ingen som är på samma nivå som ni!”, förklarar han för Christoffer, som tackar ödmjukt.

Enligt Edvin är uppdraget med Juniorgruppen på filmfestivalen Junior klart det största projektet han gjort i sin filmkarriär och verkligen en bra chans för honom som en ung skådespelare. Edvin är väldigt taggad och ser det som en ny erfarenhet att inte endast vara kritiskt om filmer men också se det positiva och det fina i alla filmer Juniorgruppen ser, och få diskutera dem med andra likasinnade. Dessutom ser Edvin fram emot prisutdelningen och galan den 6 april där gruppen får stå på Skandias anrika biografscen, presentera festivalens filmer och intervjua inbjudna internationella gäster i F2F. ”Det är en så stor festival som vi får representera, väldigt coolt!”

Christoffer i sin tur känner sig väldigt hedrar inför uppdraget för att välja vinnarfilmerna till 1 minut film, enligt honom är det jättespännande att se hur barn och unga gör film och vilka berättelser de skapat.

foto_anni_lappalainen_intervju_20190308_9_web.jpg

Christoffer Nordenrot och Edvin Wassberg.

Vi diskuterar även om Christoffer senaste film ”Den blomstertid nu kommer” där produktionen från en idé till en film tog åtta hela år. ”Filmen kom ut under en tid där världen kändes mer orolig än det gjorde i början av projektet, och plötsligt fick ”Den blomstertid nu kommer” etiketten ”katastrof-film”". Enligt Christoffer såg de själva filmen som en drama-thriller, men filmens otänkbara scenarion blev plötsligt så verkliga och realistiska.

Diskussionsämnet går även in på filmskapande och hur man kan stöda unga filmskapare. Både Edvin och Christoffer har arbetat med egna kortfilmer och de tycker det är fantastiskt att barnen kan få en chans att via Stockholm filmfestivals Mobila filmverkstäder testa sig på att göra kortfilm tillsammans med kunniga filmpedagoger. ”Att inspirera bara en av eleverna, att nå ut till en av dem som kan inspireras av filmskapande som en karriär är en fantastisk möjlighet” säger Christoffer. ”Film är viktigt, en viktig form man kan lära sig mycket av. Filmen som konstform kommer alltid att finnas till.” ”Så länge jag lever!” utbrister Christoffer.

Som en sista fråga diskuterar vi framtiden. Var ser Edvin och Christoffer sig själva om 5 år?

”Jag hoppas på att jag går en eftergymnasial utbildning och har gjort ett antal egna kortfilmer”, säger Edvin, som ser fram emot att utvecklas vidare inom film.

”Om 5 år är jag kanske på en inspelning tillsammans med Edvin?” frågar Christoffer retoriskt och blinkar till med ena ögat. ”Jag vill fortsätta med det jag gör nu, i och med våra tidigare produktioner och nu vår långfilm ”Den blomstertid som kommer” så har många nya spännande dörrar öppnats för oss.”

Vi önskar killarna lycka till med karriären och ser med spänning fram emot Juniorfestivalen där de kommer att vara involverade!

Läs mer om Christoffer Nordenrot här.

Text och foto: Anni Lappalainen

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.