JUNIOR

Stockholms filmfestival Junior startades år 2000 för att sprida kvalitetsfilm för barn och unga. Under festivalveckan visas film från hela världen för skolor, fritidsgårdar samt verksamheter som riktar sig till alla barn mellan 6-19 år - helt gratis!

Vi arrangerar även filmverkstäder och filmtävlingar  för att inspirera till filmskapande redan i tidig ålder. 2023 pågår festivalen mellan 27 mars – 1 april. Boka in visningar på våra biografer runt om i Stockholm eller ta festivalen in till klassrummet via vår digitala plattform Festival on Demand!

Festivalens mål är att visa kvalitetsfilm från hela världen, film som sällan når den vanliga biorepertoaren, hemmen eller skolorna. Festivalen besöks varje år av ett antal internationella filmskapare som kommer till Stockholm för att möta publiken och svara på deras frågor. Vi erbjuder även ett utbud av festivalfilmerna digitalt på plattformen Festival on Demand. Filmvisningar är gratis för alla barn, unga och lärare samt för filmfestivalens medlemmar. 

Årets tema är "uppväxt" och festivalveckan pågår i sex fartfyllda festivaldagar under våren. Stockholms filmfestival Junior avslutas med prisutdelning 31 mars där Bronshästen för bästa film delas ut av årets Juniorgrupp samt vinnarna av tävlingen 1 minut film koras.

En av årets huvudpartners på Stockholm filmfestival Junior är Barncancerfonden och tillsammans med dem kommer vi i år att visa utvalda filmer på barnsjukhus runtom i landet. Dessutom kommer Barncancerfonden vara en del av årets tema på junior och vi kommer att uppmuntra festivalens besökare att swisha en valfri peng till 90 20 900 för att stödja deras viktiga arbete för drabbade barn och familjer.

Barn och cancer hör inte ihop. Att skänka en valfri summa är ett enkelt sätt att vara med och bidra i kampen mot barncancer. Tack. Varje krona är viktig. Läs mer på www.Barncancerfonden.se

 

ÄR DU EN UNG FILMSKAPARE?
Du som är mellan 6-19 år kan delta i någon av våra filmtävlingar och vinna fina priser! Kanske kan just din film visas på bio under Stockholms filmfestival Junior. 

Kortfilmstävlingen 1 minut film: Juniors nationella filmtävling för unga regissörer mellan 6-19 år. Tävlingen är en av Sveriges största kortfilmstävlingar för barn och unga där hundratals filmer skickas in varje år från hela landet. Vinnarna väljs ut av vår eminenta jury och annonseras under prisceremonin den 31 mars. Mer info och anmälan hittar du här.

Pitchtävlingen: Har du en idé till en kortfilm? Då kan du som är mellan 15-19 år delta i vår pitchtävling!
De nominerade får under festivalveckan pitcha sin idé för en jury bestående av experter från filmbranschen. Vinnaren utses på Juniors prisceremoni och tilldelas en ackreditering till Stockholms internationella filmfestival 8-19 november 2023.

PITCHEN SKA VARA FÖR EN KORTFILMSIDÉ OCH SKA INNEHÅLLA:
• Moodboard
• Synopsis
• Manus/utdrag ur manuset

Bidragen skickas till junior@stockholmfilmfestival.se och deadline är 6:e mars

 

FÖR DIG SOM PEDAGOG;

Efter årets program släpps så kommer man kunna boka in årets filmer och biografvisningar, samt se utbudet på Festival on Demand, så håll utkik efter mer information framåt. 

Men Stockholms filmfestival utbildar även skolklasser i kreativt filmskapande året runt. I våra Mobila filmverkstäder får skolklasser prova på att göra film tillsammans. Vi kommer till er skola med utrustning och kunnande, så sätt igång med att skriva ett manus och fatta kameran! Ett kul sätt att skapa gemenskap i klassen och använda film som berättarmetod. Här finns mer information om hur ni bokar mobila filmverkstäder.

Under festivalen så vill vi även inspirera till att lära ut via film och ladda ner våra Lärhandledningar. I dessa kan man få tips på övningar samt frågeställningar som kan användas i samband med filmvisningarna.  Ladda ner lärarhandledningar för låg-, mellan- och högstadiet samt gymnasiet för att hitta diskussionsunderlag som passar de ämnen som filmerna i Juniors filmprogram tar upp.

- - - 

Festivalen 27 mars - 1 april: Varje vår visar vi ett 30-tal filmer under 6 dagar. Filmvisningarna har fri entré för barn, unga och pedagoger samt för filmfestivalens medlemmar. 

KONTAKT
Nadia Dahlin Akimey
Producent, Stockholms filmfestival Junior
junior@stockholmfilmfestival.se

Oana Roman
Projektledare Filmverkstäder
Bokning av Mobila filmverkstäder och Filmkollo
filmverkstader@stockholmfilmfestival.se

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.