1 km film - svensk films framtid!

Nyhet /

30 filmfestivaler, 30 kilometer film. Sedan starten har Stockholms filmfestival delat ut ett av Sveriges största kortfilmsstipendier 1 km film till en lovande regitalang som fått chansen att spela in en ny kortfilm och komma vidare i karriären. 2018 tilldelades stipendiet Julia Thelin.

1 km film instiftades av Stockholms filmfestival redan 1990 och har sedan dess visat sig vara en säker indikator på nya talanger inom svensk film. Amanda Adolfsson (1 Km Film 2006) har senare regisserat Unga Sophie Bell (2014), John Skoogs Shadowlands som producerades med hjälp av 2013 års 1 km film-stipendium blev 2015 utvald till huvudtävlingen på Berlins filmfestival och Johan Jonasson (1 km film 2003) har regisserat dokumentären Conquering China (2014). Här är en komplett lista över tidigare stipendiaterna.

1 km film-stipendiet delas ut av Stockholms filmfestival till en ung svensk regissör. Finalisterna får sin film visad på festivalen och får dessutom delta i Master classes med kända filmskapare. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på nästa års festival.

Ansök till 1 km film!

För att ansöka skickar du oss din film (max 30 min) plus en projektbeskrivning för en kommande kortfilm. Inkludera gärna manus, synopsis, story board osv. så att vi kan skapa oss en så tydlig bild som möjligt av din idé. Det kommande projektet ligger till grund för juryns bedömning så tänk noga igenom det innan du skickar in.

Sista datum att ansöka: 19 september

Filmen och projektbeskrivningen skickas via mail till program@stockholmfilmfestival.se

Priset består av

100 000 kronor från Svenska filminstitutet samt produktionshjälp från Dagsljus, Teaterförbundet för scen och film, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Ola Bäccman. Priset har ett totalt värde på 500 000 kronor. 

FAQ

Finns det en åldersgräns?

Nej, men stipendiet är riktat till filmskapare i början av sin karriär.

Behöver filmen finnas på 35 mm?

Nej, om din film blir utvald kommer den visas digitalt (DCP eller fil).

Hur gammal får filmen vara?

Filmen får inte haft premiär innan föregående festival. Dvs. innan 7 november 2018.

Får filmen ha visats i Sverige innan?

Ja, premiärstatus spelar ingen roll till 1 km film.

Hur utförlig ska projektbeskrivningen vara?

Projektbeskrivningen ska innehålla synopsis och regissörens vision. Det viktigaste är att vi får en klar bild över vad du tänkt dig och vad för film som du vill göra. Bifoga gärna manus.

Kontakt

Tel: 08-677 50 21
E-post: program@stockholmfilmfestival.se

_____________________________________

Produktionsstöd från SFI, Teaterförbundet, Dagsljus, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Ola Bäccman.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.