Elin Övergaard

JURYMEDLEM: 1 MINUT FILM


Elin Övergaard är senast aktuell med sin kortfilm Ingen Lyssnar (2019) som förra året blev uttagen till tävlan i kortfilmssektionen vid Cannes filmfestival 2019. Tidigare i år nominerades Ingen Lyssnar i kategorin Bästa kortfilm på Guldbaggen 2020. Elin är även en tidigare vinnare av kortfilmstävlingen 1 minut film. 

 

Berätta lite om dig själv och vad du har på gång nu?

Jag är född 1994 i Uppsala, halvt uppvuxen i USA och halvt i Sigtuna innan jag hamnade i Stockholm där jag nu är verksam som manusförfattare, regissör och producent. Jag har alltid haft ett stort behov av att uttrycka mig och berätta om saker jag varit med om eller som jag vill utforska om människor. Mina filmer handlar ofta om ensamma människor, kanske för att jag själv ofta känner mig ensam. Just nu håller jag på att skriva manus till en ny film! 

Vad tycker du ska bli det roligaste med att vara med i juryn?

Att få inblick i så många tankar, känslor och att få uppleva så många berättelser. Det är väldigt inspirerande och en otrolig ära att få vara med i juryn. Den svåraste perioden i mitt liv var åren på väg in i vuxenlivet, och kanske kommer de viktigaste berättelserna därifrån. Därför ska det bli så oerhört intressant att få ta del av alla de här filmerna! 

Vad ska en bra film på 1-3 minuter innehålla?

Jag tror att för att någonting ska bli bra och intressant behöver den som skapar göra någonting som känns jätteviktigt och lustfyllt för sig själv. Om du tycker det är intressant kommer nog jag också göra det. Det svåra med att göra korta filmer är att man ofta försöker berätta för mycket på den så korta tiden. Försök ringa in det exakta du vill berätta om. Om det är en känsla, en berättelse, en stämning. Och glöm inte lusten! Ibland kan det bli svårt och krångligt, och då är det viktigt att du kommer ihåg varför du började göra filmen från början, vad det var som intresserade dig från början.  

Vad har du för tips till unga som vill jobba med film?

Som sagt: Håll det lustfyllt! Är du engagerad blir ofta publiken engagerad. Det är många gamla filmarbetare som kommer säga till dig hur svårt och jobbigt det är att jobba med film - men skit i dem. Alla jobb kommer vara jobbiga till och från. Det klart att det kan vara tungt ibland, men om du jobbar med människor du tycker om så kommer de kunna hjälpa dig, och du kan hjälpa dem. Du ska göra det du vill göra. Förmodligen har du någonting väldigt viktigt att berätta och då ska du göra det

Vad har du för favoritfilmer?

Last Days regisserad av Gus Van Sant, Kids regisserad av Larry Clark och Happiness regisserad av Todd Solondz. Men egentligen kanske Harry Potter-filmerna ligger närmast hjärtat för mig. Kanske för att de också handlar så mycket om ensamhet. Foto: Ola Kjellbye

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.