»Jag tar semester, bokar alla biljetter och lever i princip för festivalen«

Nyhet /

Varje år i november säger Kristoffer Röine Larsson hej då till sina nära och kära, tar semester och försvinner in i Stockholms biosalonger under tolv dagar i sträck. Under festivalen 2013 slog han sitt eget personbästa genom att se hela 58 filmer. Vi har träffat en av våra flitigaste festivalbesökare för att prata om hans osläckbara törst för film.

Hur många filmer kommer du se under årets festival?
– Jag har haft 35 filmer planerade, men nu såg jag precis en som jag valde för några timmar sen och jag räknar med att det i slutändan landar kring minst 40 filmer.

Hur förbereder du dig inför Stockholms filmfestival?
– Jag tar semester, bokar alla biljetter och lever i princip för festivalen. Jag är i biografen hela dagen, går hem och sover, sen tillbaka nästa dag. 12 dagar av bara film och sömn.. ganska lite sömn, ska väl tilläggas. Men mycket film!

Om du fick önska en hedersgäst till nästa års festival, vem skulle det vara?
– Svår fråga. Francis Ford Coppola, som var här för några år sen, var otroligt kul att få se och höra. Men annars skulle jag nog säga Dan Fogelman som har regisserat »Life Itself« (2018), som är en av mina favoritfilmer.

Vilket är ditt bästa tips för att hinna se så mycket film som bara möjligt?
– Ta ledigt, stäng av allt. Säg hej då till dina nära och kära i tolv dagar och bara kör! Och sen hjälper det att planera, det bästa är att försöka vara kvar i samma biograf hela dagen. Det kan ju finnas en risk för förseningar och sånt, då är det inte så klokt att springa runt i stan. Gå in i biografen på morgonen och kom ut på slutet av dagen när alla andra har slutat jobbet. Oftast planerar jag in alla visningar när programmet släpps, väljer ut alla filmer jag vill se, och sen pusslar jag ihop ett schema.

Vilken är den bästa filmen du har sett hittills på årets festival?
– Den jag precis såg nyss, »The Silent Twins«. Den var väldigt bra.

Intervju: Alexandre Mauvais

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.