Isabella Rossellini - Cinema Royalty

Nyhet /

Hon blev ett av filmvärldens största namn i sitt samarbete med David Lynch med Blue Velvet och Wild at Heart. Hon har arbetat som modell och på senare tid som absurdist i egna konstproduktioner som Green Porno. Isabella Rosselini, dotter till svenska skådespelerskan Ingrid Bergman och italienska regissören Roberto Rossellini, vill vi hedra med världens tyngsta filmpris, Bronshästen, och Stockholm Lifetime Achievement Award 2020. Den 12 november vid 17.30, bjuder vi in till ett exklusivt Face2Face, följt av prisutdelning och filmvisning av dokumentären Helmut Newton: The Bad and the Beautiful.

Motivering: Isabella Rossellini har omfamnat filmkonsten med en imponerande lust och aptit och idérikedom. Först i ett antal berörande och pregnant tecknade kvinnoporträtt och senare som nydanande kreatör, där gränserna för den skapande fantasin tycks upphävda och oändliga. Det är med stor ära som vi tilldelar Stockholm Lifetime Achievement Award 2020 till den briljanta filmikonen Isabella Rossellini.

Isabella Rossellini har uppmärksammats internationellt för sina rollprestationer i flertalet storfilmer såsom David Lynchs Blue Velvet (1986) och Wild at Heart (1990) liksom Robert Zemeckis Death Becomes Her (1992). Vid årets filmfestival framträder hon som sig själv i Gero Von Boehms Helmut Newton: The Bad and the Beautiful. Dokumentären är en fascinerande djupdykning i den provokative fotografens verk, där kvinnorna som ofta var hans objekt, talar ut om honom.

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam person vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilogram tunga Bronshästen – världens tyngsta filmpris – är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av formgivaren Fredrik Swärd. Priset har tidigare tilldelats storheter som Claire Denis, Susan Sarandon, David Cronenberg, Lauren Bacall, David Lynch, Mike Leigh och Francis Ford Coppola. 

Boka dina biljetter till detta magiska event här!

Foto: Olav Holten

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.