”Filmens funktion är den samma som en spegels – den visar upp allt. Det är därför talibanerna har gjort oss till måltavlor”

Nyhet /

I augusti 2021 flydde Sahraa Karimi – den första kvinnliga ordföranden för den afghanska filmorganisationen – från Kabul i samband med talibanernas maktövertagande. Stockholms filmfestival är stolta att kunna välkomna Karimi som årets juryordförande i Stockholm XXXII Competition.

Du behövde lämna Afghanistan väldigt hastigt, vad lämnade du för projekt bakom dig?
– Jag var mitt uppe i postproduktionen av en handfull filmer och hade nyligen inlett mitt andra långfilmsprojekt — en komedi. Vi hade även börjat förbereda den nationella filmfestivalen som min organisation drog igång. Så det fanns mycket hopp och framtidstro i Afghanistan, dessvärre har det hoppet nu delvis släckts.

Hur går dina tankar kring framtiden för afghansk film?
– De senaste åren har vi gjort vårt bästa för att lansera afghansk film till en internationell publik — och det har vi till stor del lyckats med. Även om situationen inuti Afghanistan är väldigt dyster har jag förhoppningar om att afghanska regissörer kommer fortsätta med sitt arbete i exil. Film är ett otroligt sätt att förmedla nationell identitet och historia, därför kan vi inte låta den afghanska filmen dö. 

Så framtiden ser inte så ljus ut just nu men vi bör inte vara tysta och vi kan göra motstånd. Jag kan inte föreställa mig ett samhälle utan kultur och konst. Kultur är alltid kärnan i ett lands identitet.

Vilken roll har film som konstform spelat i ditt liv?
– Filmen är mitt allt. Om jag hade varit en vanlig person, om jag hade varit en arkitekt eller ingenjör, hade mitt liv sett väldigt annorlunda ut just nu. Jag förlorade större delen av mitt liv och min tillvaro när jag lämnade Kabul för en månad sedan — och detta enbart på grund av att jag är en filmskapare. Men filmen är mitt öde och det är min hängivelse.

Varför tror du att kulturarbetare och konstnärer sticker så pass mycket i ögonen på talibanerna?
– Det har att göra med deras snäva sinnen. Filmens funktion är den samma som en spegels — den visar upp allt, både det fula och det vackra. Det är därför talibanerna har gjort oss till måltavlor. För vi visar upp världen som den är.

Är det något särskilt du skulle vilja uppmana oss att inte glömma när vi rapporterar och talar om situationen i Afghanistan?
– Att världssamfundet inte får erkänna talibanerna. Det är allra viktigast. Ge dem inte det erkännandet de behöver och vill ha!

Under Stockholms filmfestival kommer Sahraa Karimi att delta i en paneldiskussion om kvinnliga kulturarbetares utsatthet, tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde och Anna Ek, Sverigechef Svenska Afghanistankommittén. Samtalet modereras av journalisten och författaren Åsne Seierstad.

Text: Jacob Hallerström

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.