Festivalen 1990

DEN FÖRSTA INVIGNINGSFILMEN
Planerna att lansera Stockholms filmfestival offentliggörs i Cannes 1990. Där ser grundarna David Lynchs film »Wild at Heart« och blir förtjusta i det som senare samma år blir Stockholms filmfestivals första öppningsfilm. Festivalen grundades av Ignas Scheynius och Kim Klein tillsammans med den nuvarande chefen Git Scheynius och den första upplagan ägde rum under fyra dagar. Redan från starten är Stockholms filmfestival regissörernas festival och flera tunga namn är på plats år ett. Under de över 30 år som har gått sedan dess har många av de största regissörerna gästat Stockholm.

"OH SHIT, THIS IS THE FESTIVAL?"
Festivalen hyr en faxmaskin för att kommunicera med omvärlden, ni inser att det här var före (!) internet. Ett fax skrivs till den legendariska B-filmsregissören Roger Corman. Kort och kärnfullt svar från Cormans agent – ”han kommer”.
»Frankenstein Unbound« är inte riktigt färdig och får därför delvis klippas på plats i Stockholm utifrån Cormans direktiv.

Den blivande Bronshästvinnaren Everett Lewis överraskar när han, två dagar före festivalstart, kliver in på kontoret som på den tiden bara är ett rum och kök. Följande replikskifte äger rum:
”Oh shit, this is the festival?”
”It hasn’t even begun yet!”
”So this is the way you do a festival?”
”We think so …”

 

Årets festivalposter 
 

Vinnare vid Stockholms filmfestival 1990 

Bästa film: The Natural History of Parking Lots, Everett Lewis 
1 km film-stipendiet: Max Andersson 
Stockholm Lifetime Achievement Award: Roger Corman 
FIPRESCI-priset för Bästa film: Det gyllene fältet (The Reflecting Skin), Philip Ridley 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.