Bronshästen till tidigare fängslad ukrainsk regissör

Nyhet /

Årets stora vinnare på Stockholms filmfestival är filmen »Rhino« av den ukrainska regissören Oleg Sentsov som tar hem Bronshästen för Bästa film och vars huvudrollsinnehavare Serhii Filimonov utses till Bästa manliga skådespelare för rollen som den kriminelle Rhino.

Regissören Oleg Sentsov, som är från Krim, greps när ryska soldater invaderade den ukrainska halvön för sju år sen och fördes till Ryssland där han dömdes till 20 år i fängelse för förberedelse av terrorbrott. Han hör till en av de mest högljudda kritikerna av den ryska annekteringen av hans hemregion. Huvudvittnet i rättegången tog senare tillbaka sina anklagelser och uppgav sig ha blivit torterad för att vittna mot Sentsov.

2018 valde Europaparlamentet att tilldela Oleg Sentov EU:s Sacharovpris för tankefrihet. Ett medborgarrättspris som ges till den eller dem har gjort anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck. Regissören bjöds in till Strasbourg för att ta emot priset den men kunde inte närvara då han satt fängslad i ett ryskt högsäkerhetsfängelse. .Stockholms filmfestival signerade, tillsammans med ett stort antal internationella filmorganisationer, ett upprop från Amnesty för Sentsovs frigivning.


Oleg Sentsov, foto: Valentyn Kuzan

Hösten 2019 frisläpptes Oleg Sentsov Sentsov i samband med en större fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland. Detta efter drygt fem år i fängelse och 145 dagar av hungerstrejk som nästan kostade honom livet i en rysk straffkoloni djupt inne i Sibirien, norr om polcirkeln. Följande vinter fick filmen »Numbers« fick premiär på Berlins filmfestival – ett verk han regisserat genom att skicka regiinstruktioner från sin cell. Sentsov skrev ett antal manus under åren i ryskt fångenskap och är aktuell på årets Stockholms filmfestival med det starka dramat »Rhino« om 1990-talets ukrainska undervärld. Arbetet med filmen påbörjades före tiden i fängelset men inspelningen har försenats i flera år på grund av protesterna på Majdan i Kiev, annekteringen av Krim och senare fängelsedomen i Ryssland.

Vid höstens filmfestival har tävlingsjuryn, under ledning av Sahraa Karimi har valt att utse »Rhino« till vinnare av Bronshästen för Bästa film och ge huvudrollsinnehavare Serhii Filimonov priset för Bästa manliga skådespelare.

Vi gratulerar alla prisvinnare. Rhino är inte bara en utmärkt film, utan också en seger för Oleg Sentsov som efter fem år i ryskt fängelse äntligen kunde slutföra sitt filmprojekt. Kampen för det fria ordet är hård i regimer och det är viktigt att den internationella filmfamiljen stöttar upp sina filmskapare. Stockholms internationella filmfestival kommer alltid stå bakom filmskapare som utsätter sig för risker i länder där man vill förtrycka kulturutövare och regissörer, säger Git Scheynius, Stockholms filmfestival. 

Vinnarfilmen »Rhino« visas under prisceremonin som äger rum på Skandia, söndagen den 21 november klockan 15:30–16:00. 

 

KÖP BILJETTER

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.