Bronshästen till Ali Abbasis »Holy Spider«

Nyhet /

Årets stora vinnare på Stockholms filmfestival är thrillern »Holy Spider« av den iransk-svensk-danske regissören Ali Abbasi som tar hem Bronshästen för Bästa film, och vars centralgestalt Mehdi Bajestani även prisas för sin roll som seriemördaren Saeed i filmen som bygger på ett verkligt rättsfall i Iran.

Iransk-svensk-danske Ali Abbasi lägger, med sin täta thriller, »Holy Spider« luppen på ett seriemördarsamhälle och belyser ocensurerat den brännande frågan om kvinnors ställning i Iran. Filmen följer Rahimi, en kvinnlig journalist, beger sig till Irans heliga stad, Mashhad, för att undersöka de mord som begåtts på prostituerade i staden. Men ju närmare hon kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skipa rättvisa eftersom allt fler hyllar gärningsmannen som en hjälte. Filmen är baserad på verklighetens "Spider killer"", Saeed Hanaei, som ansåg sig vara på ett uppdrag från Gud när han mördade 16 kvinnor kring millennieskiftet.


Bild från »Holy Spider«.

Filmen fick av censurskäl inte spelas in där. Inspelningen skedde i stället i Jordanien. Själv ser regissören en koppling mellan våldsdåden från millennieskiftet som skildras i hans film och den nuvarande situationen.

– Det är väldigt lätt att se den misogyni som vi försökte undersöka och som utkristalliseras i fallet som filmen är inspirerat av. För mig är det här en epokgörande händelse, det viktigaste som skett i Iran sedan revolutionen för 40 år sedan, säger Abbasi i vår intervju inför premiärvisningen.

Abbasi, som tidigare regisserat Oscarsnominerade »Gräns«, deltog under festivalen – tillsammans med filmregissörerna Tarik Saleh, Rodja Sekersöz och Lisa Farzaneh, i en manifestation utanför Irans ambassad till stöd för Irans kvinnor och filmskapare. Regissören gästade även biografen Skandia i samband med att »Holy Spider« fick svensk premiär under Stockholms filmfestival och medverkade i ett scensamtal som går att se nedan.

Alla festival-visningar av thrillern som beskrivits som "persisk noir" har hittills varit slutsålda men festivalen visar traditionsenligt årets vinnarfilm under en extravisning, söndag 20/11 kl.18:00 på Sture 1 Köp biljetter nedan.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.