Avslutningsfilm: »Belfast«

Nyhet /

Kenneth Branaghs drabbande och vackra tidsresa till barndomens gator spås bli en favorit under den kommande galasäsongen.  

“Jag har väntat och längtat efter att berätta den här historien i 50 år. Under den tiden har jag ofta hört de vackert kakofoniska ljuden från staden tydligt i mitt huvud. Nu, efter alla dessa år, har jag lyssnat och skrivit ner det jag hörde”. 

Med de känsloladdade orden och gråten i halsen introducerade den prisbelönta filmskaparen och skådespelaren Kenneth Branagh sin nya film »Belfast« inför premiären vid filmfestivalen i Toronto. Likt Alfonso Cuarón med sin Oscarsvinnande »Roma« (2018) har Branagh här tagit en intim avstickare från sina muskulösa Hollywoodfilmer och begett sig bakåt i tiden, till sin barndom och dess prövningar – med oerhört hyllat resultat. 

Filmens nioåriga huvudkaraktär Buddy spelas av den talangfulla nykomlingen Jude Hill och är en semibiografisk version av Branagh själv. När vi först möter honom andas hans liv stabilitet och trygghet, präglat av en fin gemenskap i kvarteret, kärleksfulla föräldrar (porträtterade av stjärnorna Jamie Dornan och Caitríona Balfe) och en obeveklig fäbless för gamla västernfilmer. När “the troubles”, de blodiga konflikterna mellan Nordirlands protestanter och katoliker, når Buddys skyddade värld tornar en oviss framtid upp sig. Hotet om ett fullskaligt inbördeskrig intensifierar friktionen i familjen och lojaliteterna i det religiöst blandade kvarteret skiftar. Det dröjer inte länge innan Buddys föräldrar börjar diskutera möjligheten att fly Belfast, det enda hem de känner och den plats de håller så kär, för att söka säkerhet och ljusare framtidsutsikter.  

Trots mörkret i den historiska bakgrunden alstrar filmens svartvita tablåer glädje, framtidstro och ett omfamnande av medmänsklighet. Branagh, som både skriver och regisserar, skiftar fokus från de omtumlande externa faktorerna, och lyfter istället fram det hopp och den envisa irländska glöd som ryms innanför hemmens fyra väggar. Det märks väl att han har en enorm men bitterljuv kärlek till tiden, platsen och människorna som format hans eget liv. Däri ligger historiens bultande hjärta. Det är vackert, välspelat och mycket rörande. Att »Belfast« tippas bli en favorit vid nästa års Oscarsgala är med andra ord ingen överraskning.

Kenneth Branagh finns på plats i salongen för att ta emot Stockholm Achievement Award vid galavisningen av »Belfast«, 20 nov 18:00 Skandia.

AVSLUTNINGSFILM:
»BELFAST« 
av:
Kenneth Branagh 
Nordisk premiär Land: Storbritannien År: 2021 Språk: Engelska Längd: 98 min 

KÖP BILJETTER

Text: Viktor Jerner 

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.