1 km film – svensk films framtid!

31 filmfestivaler, 31 kilometer film. Sedan starten har Stockholms internationella filmfestival tillsammans med Svenska Filminstitutet delat ut ett av Sveriges största kortfilmsstipendier, 1 km film, till en lovande regissör som fått chansen att spela in en ny kortfilm och komma vidare i karriären. 2020 tilldelades stipendiet Jo Widerberg.

1 km film är en kortfilmssatsning som riktar sig till lovande filmskapare verksamma i Sverige. Finalisterna får sin film visad på festivalen och får dessutom delta i masterclasses med kända filmskapare. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på nästa års festival. 1 km film instiftades 1990 av Stockholms filmfestival och har sedan dess visat sig vara en säker indikator på nya talanger inom svensk film med tidigare vinnare som Amanda Adolfsson, Frida Kempff, Ninja Thyberg och John Skoog. Här är en komplett lista över tidigare stipendiater.

Ansök till 1 km film!

För att ansöka skickar du in en film (max 30 min) tillsammans med en projektbeskrivning för en kommande kortfilm som är 10 minuter. I ansökan får du gärna inkludera manus, synopsis och storyboard. Som bedömningsmaterial för 1 km film används både den tidigare filmen samt den nya projektidén. Vikten läggs på genomföringsmöjligheter för det nya projektet samt dess konstnärliga kvalité.

Sista datum att ansöka: 25 september 2022

Filmen och projektbeskrivningen skickas via mail till film@stockholmfilmfestival.se

Priset består av

100 000 kronor från Svenska Filminstitutet samt produktionsstöd från Dagsljus, Fackförbundet Scen & Film, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Terrassen Post.

FAQ

Finns det en åldersgräns?

Nej, men stipendiet är riktat till filmskapare i början av sin karriär.

Behöver filmen finnas på 35 mm?

Nej, om din film blir utvald kommer den visas digitalt (DCP eller fil).

Hur gammal får filmen vara?

Filmen får inte haft premiär innan föregående festival.

Får filmen ha visats i Sverige innan?

Ja, premiärstatus spelar ingen roll till 1 km film.

Hur utförlig ska projektbeskrivningen vara?

Projektbeskrivningen ska innehålla synopsis och regissörens vision. Det viktigaste är att vi får en klar bild över vad du tänkt dig och vad för film som du vill göra. Bifoga gärna manus.

Kontakt

Tel: 08-677 50 22
E-post: program@stockholmfilmfestival.se

_____________________________________

Produktionsstöd från SFI, Fackförbundet Scen & Film, Dagsljus, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Terrassen Post.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.