Stockholm Achievement Award: Kenneth Branagh

News /

Årets Stockholm Achievement Award tilldelas en gränslöst kreativ multitalang som gjort en omvälvande resa från nordirländsk arbetarklass till fem Oscarsnomineringar. Från Shakespeare till »Harry Potter« och från små teaterproduktioner till enorma Hollywoodproduktioner – utan att glömma var han kommer ifrån.  

Efter den formativa tid som skildras i årets hyllade »Belfast« flyttade en nioårig Kenneth Branagh till England i slutet av 60-talet. Den stora kärleken för teater sprudlade i skolproduktioner som gav mersmak. Via prestigefyllda Royal Academy of Dramatic Arts klättrade han som rekordung snabbt på Londons (följt av världens) teaterscen och utmärkte sig i pampiga Shakespeare-pjäser. Passionen för den store barden tog honom vidare in filmvärlden där han regisserade och axlade titelrollen i storslagna »Henry V« (1989) och välförtjänt Oscarsnominerades dubbelt för sitt storverk. 

Fler adaptioner har följt, så även »Harry Potter«-inhopp och Christopher Nolan-filmer (senast »Tenet«) till regi av franchise-jättar (»Thor« och »Askungen«) och “whodunits” (»Mordet på Orientexpressen«). Kenneth Branagh visar gång efter annan sitt mästerliga handlag som filmberättare och naturkraft som aktör. Han behärskar både bredd och djup och rör sig mellan skådespeleri och regi med en närmast övernaturlig lätthet. 

Kenneth Branagh finns på plats i salongen för att ta emot Stockholm Achievement Award vid galavisningen av »Belfast«, 20 nov 18:00 Skandia.

Text: Viktor Jerner 

Subscribe to the festival's newsletter

Do not miss anything during the festival. Sign up for our newsletter here.