Xavier Dolans farliga kyss

Nyhet /

En oskyldig kyss väcker förtryckta känslor till liv. Tio år efter debuten »Jag dödade min mamma« är Xavier Dolan redan här med sin åttonde långfilm, en hyllning till vänskapen.

 

Xavier Dolan är tillbaka på trygg mark. Genom »Matthias & Maxime« återvänder den unge filmskaparen till Quebec för en ömsint och humoristisk historia om manlig vänskap och dolda känslor.

Han spelar själv rollen som Maxime, som kämpar med att ta hand om sin alkoholiserade mamma, samtidigt som hans stora flytt närmar sig. Om bara någon vecka lämnar han allt och reser till Australien i två år. Hans bäste vän Matthias, som lever ett bekvämt liv med juristjobb och flickvän, tycker att det känns sådär. Under en sista helg med polarna övertalas Matt och Max till att medverka i en studentfilm, där en kyss-scen väntar. Maxime tvekar inte, men hos Matthias väcker kyssen en del oväntade och obekväma känslor till liv. Är de två menade att bli mer än vänner? Och är det för sent att ta reda på det?

Det går inte längre att kalla Xavier Dolan för ett »underbarn«. Han fyllde 30 tidigare i år, och håller ett imponerande högt tempo i sitt filmskapande – det här är hans åttonde långfilm. Framför allt var det dags att göra en film om vänskap, med hans egna vänner i rollerna, berättade han under en presskonferens i Cannes:

»I de sena 20-åren gjorde jag flera filmer och mötte många vänner den vägen. Jag upptäckte verkligen vad det innebär att ha ett kompisgäng, med stor känsla av solidaritet. Den här filmen är mitt sätt att hedra styrkan i sådan vänskap.«

Dolan har onekligen mognat, och skalat bort några av sina gimmicks, även om hans signum känns igen i »Matthias & Maxime«. Än en gång zoomar han in på hbtq-världen, och plågade unga män med komplicerade hat-kärlek-relationer till sina mammor. Detta görs med ett färgstarkt persongalleri, en högst personlig stil, härlig popmusik i soundtracket och känslofyllda konfrontationer. Själv ser han filmen som en övergång, ett slags tonartsbyte, på väg mot ett nytt kapitel i sitt eget liv:

»Jag är nu 30 år, och summerar ett decennium med alla slags känslor, segrar, besvikelser, avslag, triumfer och möten. Man förändras med varje ny film. Man lär av sina misstag och försöker att inte upprepa sig. Den här filmen är inte bara en blandning av mina tidigare, den gav mig chansen att utforska en annan del av mig själv. Jag tänker inte spendera resten av mitt liv med att filma folk som grälar i köket.«

»Matthias & Maxime« är också hans roligaste film hittills. Med avslappnad stämning och smart, fyndig dialog, skildrar han livet för millennials runt 30. Outtalad längtan skildras med liv och energi. En hyllning till vänskapen och kärleken, och till alla oss som någon gång känt oss vilsna i livet.

 

BOKA BILJETTER

Text: Alexander Dunerfors

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.