Ukraina i fokus på Stockholms filmfestival 2022

Stockholms filmfestival annonserar redan nu årets fokusland för festivalen den 9 - 20 november.

Programmet kommer att bestå av filmvisningar, regissörsbesök och seminarier.

Ukraina har under en rad år haft stora framgångar inom filmen. Förra årets vinnare för Bästa film på Stockholms filmfestival var den ukrainska regissören Oleg Sentsov med filmen ››Rhino‹‹ som beskriver Ukrainas undre värld på 90-talet. För att inte nämna Sergei Loznitsa, som med sina arkivdokumentärer och politiskt laddade filmer har hyllats på internationella filmfestivaler.

Sentsov som inte kunde komma p.g.a. covid-skäl förra året är nu inbjuden till årets festival. Han är just nu en av de filmskapare som lagt ner kameran och tagit upp vapnet för att försvara sitt land.
— Vi uppskattar stödet från Stockholms filmfestival och ser fram emot att få besöka festivalen i november efter att vi vunnit kriget, säger Oleg Sentsov

Att valet föll på Ukraina i år är en direkt följd av den oacceptabla ryska invasionen och det fruktansvärda krig som bedrivs i detta nu. Festivalen vill belysa den osäkra framtid som den ukrainska filmindustrin nu står inför och Ukraina behöver allt stöd vi kan uppvisa och bidra till.

Stockholms filmfestival kommer inte att visa några av den ryska staten finansierade filmer på årets festival så länge det nuvarande kriget pågår.
— Det beslutet är beklagligt men en nödvändig markering i en tid som denna. Rysslands agerande är oacceptabelt, säger Beatrice Karlsson, programavdelningen, Stockholms filmfestival.

Stockholms filmfestival Junior som arrangeras 28 mars - 2 april har också dragit igång en kampanj tillsammans med Rädda Barnen för de barn som drabbas i samband med kriget. Stöd gärna kampanjen här.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.