Stämningsfull och kreativ tolkning av kusliga kultfilmen

Nyhet /

Luca Guadagnino, regissören bakom fjolårets festivalsuccé »Call me by your name«, återvänder till Stockholms filmfestival med en nytolkning av Dario Argentos skräckklassiker »Suspiria«. Tilda Swinton är sedvanligt enastående i denna visuellt spektakulära film, där Dakota Johnson och Chloë Graze Moretz spelar balettelever på skolan från helvetet.

Det är inte första gången Luca Guadagnino och Tilda Swinton samarbetar, och det märks. Swintons skådespelartalanger kommer väl till användning i porträttet av Madame Blanc, en anrik balettakademins komplexa, mystiska överhuvud.

Historien utspelar sig i Berlin 1977. Tysklands delade huvudstad skakas av våldsamma protester ledda av Baader-Meinhof-ligan, och nazisternas totalitära styre är färskt i minnet. Under denna oroliga, mörka tid lyser Markos Dance Academy upp Berlin som en kulturell stjärna. Men under fasaden är institutionen inte vad den verkar vara, vilket danseleven Susie Bannion (Dakota Johnson) snabbt kommer att förstå.

»Suspiria« vanlig skräckfilm. Här skapas en osedvanligt kuslig stämning som eskalerar under filmens gång och får även den vanaste skräckkonnässören att sitta fastnaglad i biostolen. Glöm alla utnötta skräckfilmsklichéer, här används den geopolitiska bakgrunden och trä säkra personporträtt för att skapa en skrämmande upplevelse utöver det vanliga. Lägg till ett prisbelönt soundtrack av Radioheads  om Yorke och du har en film du absolut inte vill missa.

Text: Jonathan Enochson

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.