Stafettfilmen 2022

Stafettfilmen är ett nationellt kortfilmsprojekt som innebär att skolor runt om i Sverige spelar in en scen var av en och samma film. Filmens handling lämnas över likt en stafettpinne från skola till skola och resultatet blir en film som skapats och porträtterats av olika barn och unga i hela Sverige.

Projektet uppmuntrar barn och unga i hela Sverige att skapa film och ger deltagarna möjlighet att vara kreativa tillsammans, fast på distans.

__________________________________________________________________________

2021-2022

ANMÄL INTRESSE FÖR MEDVERKAN I STAFETTFILMEN 2022

Det går just nu att lämna intresseanmälan till Stafettfilmen som genomförs under mars-maj månad. Lämna en intresseanmälan - om din klass blir utvald blir du kontaktad av oss. Du når intresseanmälan HÄR.

Vad är en stafettfilm och hur funkar det?

Stafettfilm innebär att olika klasser i Sverige spelar in varsin del av en och samma film. Filmens handling lämnas alltså över likt en stafettpinne från skola till skola och resulterar sedan i en film där berättelsen skapas och porträtteras av olika elever från norr till söder.

De utvalda klasserna får ett digitalt paket där det ingår:
- information, detaljerade instruktioner, deadlines etc.
- tips och råd inför filmning
- manus med utvalda scener som ska spelas in

Detta digitala paket skickas ut till de utvalda skolorna den 28 mars och klasserna har sedan till den 5 maj på sig att spela in sin scen. Det går utmärkt att använda mobilkamera eller iPad för att filma materialet! När scenerna är klara skickas materialet in till oss på Stockholms filmfestival där allt material klipps ihop för att skapa en film.

Stafettfilmen kommer att visas på Stockholms filmfestivals hemsida samt eventuellt vid event såsom Drive-in bio och Sommarbio. Det kommer också finnas möjlighet att träffa de övriga deltagande klasserna digitalt för att ha en dialog om filmprocessen.

__________________________________________________________________________

En annorlunda tid

2020-2021

Handling

Filmen handlar om skolelever under corona-pandemin och deras upplevelser. Vi får följa två elever och deras klasskompisar medan de upplever förändringarna under året som gått. Under denna annorlunda tid så får eleverna gå från att ha lektioner i klassrummet till att ha distansundervisning, inte kunna ha fritidsaktiviteter som vanligt och behöva umgås med sociala distans, till att sedan äntligen få återvända till skolan och träffa sina vänner igen. Med filmen belyste vi årets tema "En annorlunda tid" och visa hur barn och ungdomar har upplevt året som har gått och låta barnen tillsammans skapa över regiongränserna på distans men ändå tillsammans.

De utvalda klasserna

Alla deltagande klasser fick möjlighet att träffa varandra digitalt och festivalen förmedlade kontakt mellan alla skolor för att möjliggöra ett utbyte av erfarenheter och uppdateringar med varandra under projektets gång.

De deltagande klasserna:

Bergaskolan, Kiruna
Volgsjö Skola, Vilhelmina
Bosvedjeskolan, Sundsvall
Rotundaskolan, Västerås
Kymlingeskolan, Sundbyberg
Futuraskolan, Stockholm
Björkhaga skola, Botkyrka
Jensen Grundskola, Göteborg
Pauliskolan, Helsingborg
Antonskolan Blekedamm, Kristianstad

Filmen visades på Festival on Demand den 19-24 april 2021.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.