Storslagen action som står pall
mot tidens tand

Park Cirkus/Universal

James Camerons uppföljare till ”The Terminator” har sin självklara plats i filmhistorien. Över 25 år efter sin premiär har inte många actionfilmer kommit i närheten.

»Terminator 2: Domedagen« var på många sätt en unik film när den släpptes år 1991. Det var en maffig och svindyr blockbuster som slog alla tänkbara kassarekord. Men samtidigt var den mångbottnad och otroligt väl genomtänkt. Det var också en uppföljare som trumfade sin föregångare på alla plan.

Med över 25år på nacken är det häpnadsväckande hur väl filmen håller än idag. Men den här maskinen till film känns fortfarande lika perfekt frammejslad som den gjorde år 1991.  Det är väl också därför den går att se om precis hur många gånger som helst.

Filmen tar vid tio år efter att maskinerna som styr framtiden skickade en Terminator till jorden på uppdrag att mörda den ofödda John Connor - mänsklighetens kommande ledare. Uppdraget misslyckades och idag är John Connor (Edward Furlong) tio år gammal. Hans mor Sarah (Linda Hamilton) sitter inspärrad på ett mentalsjukhus med sin ohyggliga information. Maskinerna skickar nu tillbaka den avancerade roboten T-1000 (Robert Patrick) för att ta livet av John och hans mor. Samtidigt skickas en gammal bekant, i form av roboten T-800 (Arnold Schwarzenegger), för att beskydda dem.

Filmen sticker självklart ut med sina påkostade och välregisserade actionsekvenser, men filmens vilopauser bjuder även på en dramatik av en helt annan sort än vad som oftast förekommer i storslagna actionfilmer. Tittaren förstår och känner verkligen terrorn i att jagas av en mördarmaskin som verkar ostoppbar. Skräcken i vad mänskligheten är kapabel till. Ett idag lika aktuellt och skrämmande scenario då vår egen teknologi blir smartare än oss själva och inser att människan är det största hotet och helst bör utrotas. För allas bästa. 

Visas: Söndagen den 19 augusti 21.00

Text: Nils Eklund


​HUVUDSPONSOR