Det stora blå var den franske mästerregissören Luc Bessons första engelskspråkiga film. Och trots att fransmännen inte direkt är kända för att vara välkomnande när det gäller andra språk än sitt egna så prisades filmen stort i hemlandet.

I detta svindlade vackra drama får vi följa Jacques Mayol och hans ständige rival och vän från barndomen Enzo Molinari som båda är mästare i fridykning. Jacques livslånga fixering vid dykning kommer från hans ovanliga förbindelse med havet, medan Enzo sporras av själva tävlingen och sportens naturliga fara. Filmen utvecklar sig även till ett romantiskt drama när Jacques möter amerikanska Johana som bestämmer sig för att följa med på hans äventyr.

Det stora blå är baserad på de berömda fridykarna Jacques Mayol och Enzo Maiorcas liv, även om storyn i filmen till stor del är påhittad. Enzo Maiorcas som senare gav sig in i politiken i hemlandet Italien förbjöd under många år publika visningar av Det stora blå och filmen hade inte italiensk biopremiär förrän 2001. Han menade att framställningen av honom var förlöjligande och för långt från verkligheten. I en intervju berättar han dock att han tycker att Jean Reno som spelar honom i filmen är en storslagen skådespelare som spelar förträffligt i filmen.

I Frankrike gick det helt klart bättre och den blev en av landets största filmsuccé under åttiotalet och sågs av nära 10 miljoner biobesökare. Den är inspelad på bildsköna Amorgos i Grekland och bjuder på enorma vyer över klarblåa hav. Än idag visas filmen varje kväll på en taverna på den mytomspunna ön.

Luc Besson som även gjort storfilmer som Léon och Det femte elementet har med Det stora blå skapat ett storartat drama som inte lämnar någon oberörd. 

Visas: Lördagen den 19 augusti 21.00