Episkt och påkostat fantastyäventyr i feodala Japan

TriArt Film

Det var nära att »Prinsessan Mononoke« blev -H-ayao Miyazakis sista film. Tre års arbete och 144 000 handtecknade bilder höll på att ta knäcken på den kultförklarade regissören och när filmen till slut var klar deklarerade han att det var dags att gå i pension. Tack och lov ändrade Miyazaki sig och återkom som regissör redan tre år senare med Oscarvinnaren »Spirited Away«.

Men det episka äventyret från 1997 var verkligen mödan värd och blev en av Miyazakis absoluta höjdpunkter under karriären. Filmen utspelar sig i en fantasyversion av det feodala japan och är en mörk, våldsam men samtidigt vacker historia om den växande konflikten mellan människa och natur. När filmen släpptes blev den hyllad som ett animerat mästerverk och berättelsen är fortfarande lika fängslande och aktuell.

Filmen följer den unge Ashitaka som efter att ha räddat sin hemby från en attack av en demon drabbas av en dödlig -f-örbannelse. I sin jakt på ett botemedel hamnar han i mitten av ett krig mellan skogsgudar och gruvkolonin Tatara. Hans vägar korsas även med den mystiska krigarprinsessan Mononoke.

Med en budget på 23,5 miljoner dollar var Prinsessan Mononoke den mest påkostade animeproduktionen någonsin och Miyazaki sa att han inte skulle vara förvånad om filmen floppade kommersiellt. Men istället slog filmen kassarekord i Japan och är, tillsammans med »Titanic«, en av endast två filmer släppta före år 2000 som fortfarande är på topp tio listan över Japans mest kommersiellt framgångsrika filmer.

Filmen blev den titel som på riktigt fick upp västvärldens ögon för Miyazaki och den japanska animations- och filmstudion Studio Ghibli. Den befäster därmed en plats i historieböckerna som en av 90-talets absolut viktigaste animerade filmer.

Visas: Lördagen den 18 augusti 21.00

Text: Nils Eklund


​HUVUDSPONSOR