Förbered dig på en färgstark animeresa med mystiska figurer och gripande historia i ”Min granne Totoro”!

När ”Min granne Totoro” först skulle visas bedömde man att den inte skulle klara sig på egen hand, därför beslutades det att den skulle dubbelvisas med ”Eldflugornas grav” (av Isao Takahata). Det visade sig dock vara en ganska grov missberäkning, filmen har blivit omåttligt populär och räknas till en av klassikerna. Filmen är en av Hayao Miyazakis mest kända – tillsammans med ”Spirited away” – och vann sedermera flertalet priser för bästa film i Japan.

I denna underbara film får vi följa systrarna Satsuki och Mei som upptäcker troll (Totoros) i skogen vid det hus de tillsammans med sin far flyttat till för att vara nära sin mor som behandlas på ett sjukhus intill.

Detta är anime när det är som allra bäst; färgstark, mystiska figurer och en gripande historia. Filmen är till viss del självbiografisk då Miyazaki och hans bror växte upp med en sjuk mor. För barn i Japan är Totoro (den största och mest kända av dem) en lika kär figur som Nalle Puh är för västerländska barn.

”Min granne Totoro” sägs till viss del vara inspirerad av ”Alice i Underlandet”, där figurerna dyker upp i samma dramaturgiska ordning. Först följer Mei den vita lilla Totoron och ramlar ner i ett träd – precis som Alice följer den vita kaninen ner i ett kaninhål.

Studio Ghibli som producerat denna film visar ofta den naturliga skönheten i vår omgivning, och använder sig hellre av små, subtila uttryck än de blixtsnabba extremer som så ofta ses i anime idag. Slutresultatet blir en fantastiskt vacker resa genom underliga landskap och händelser, som kommer fortsätta att förundra i många årtionden till.

Min granne Totoro är en film som kommer att göra sig fantastiskt i augustikvällen. En animerad pärla som passar lika bra för hela familjen som för de inbitna animefansen. 

Visas: Torsdagen den 17 augusti 21.00