Tidlöst om ungdomlig identitetskris

Memfis Film

Fucking Åmål tar oss nära inpå livet som lesbisk tonåring i en hård, dömande och trångsynt småstadsmiljö. Filmen hade premiär för tjugo år sedan, men är lika träffsäker och relevant än idag. 

I Lukas Moodyssons folkkära och prisbelönta långfilmsdebut får vi följa två tonårstjejers liv i småstaden Åmål. Agnes är nyinflyttad, blyg och har svårt att få vänner. På avstånd är hon hemligt kär i Elin. Elin är cool, snygg och populär men också rastlös och trött på sitt småstadsliv i Åmål. Varken fester eller hennes nya pojkvän Johan verkar kunna rädda henne från tristess, men det förändras när hon lär känna Agnes. Elin förstår vilka känslor Agnes har för henne och inser snart att hon känner likadant. Denna kärlek gör dock inte livet helt enkelt, i en omgivning där ”lebb” och ”lesbisk” är skällsord.

Fucking Åmål är en film om kärlek mellan två unga tjejer i en svensk småstad. Filmens avskalade foto och välskrivna dialoger bidrar till filmens realistiska porträttering av tonår, kärlek, mobbing och småstadsliv. Filmen berör den inte alltid så enkla balansgången mellan att vilja passa in, men även våga följa sina känslor och gå sin egen väg. Det är svårt att inte känna igen sig i porträtteringen av den trångsynta högstadiemiljön. Mallen för hur en bör och inte bör vara är strikt och varje avvikande från normen straffas genom mobbning eller utanförskap.

Fucking Åmål är inte enbart en träffande och underhållande film att nostalgiskt relatera till, utan också ett viktigt bidrag till den svenska filmhistorien.

Visas: Fredagen den 17 augusti 21.00

Text: Katja Norinder


​HUVUDSPONSOR