Mångbottnat kostymdrama om förbjuden kärlek

NonStop Entertainment

Den flerfaldigt Oscarbelönade Pianot blev Jane Champions genombrott som regissör, och filmen hyllades av både kritiker och publik. Med sin dramatik, mörka och vackra foto samt fantastiska musik har filmen
något för alla.

Handlingen utspelar sig i mitten av artonhundratalet. En stum kvinna, Ava, reser med sin dotter och sitt piano till Nya Zeeland för att bli bortgift med en godsägare hon aldrig träffat förut. Hennes nya man säljer samvetslöst pianot till grannen Baines. För att få tillbaka sitt älskade instrument går Ava med på att lära Baines spela. Starka känslor växer snart fram mellan de två, vilka måste döljas till varje pris.

»Pianot« är så mycket mer än ännu ett kritikerrosat kostymdrama om förbjuden kärlek. Filmen lyfter fram komplexa och tankeväckande relationer och känslor. Jane Champion skrev både manus till och regisserade filmen, vilket resulterar i ett nyanserat kvinnoporträtt av en mångsidig huvudkaraktär och hennes situation. Filmen ringar in det komplicerade förtrycket som Ava utsätts för av hennes man när han på helt fel sätt försöker vinna hennes kärlek. Trots det målas inte mannen upp som enbart en skurkfigur – även hans känslor får ta plats och sympatiseras med. På så vis är Pianot en film som inkluderar olika karaktärers känslor och perspektiv, och behandlar teman såsom förtryck, svek, lust, kärlek och moderskap.

Karaktärernas känslor framhävs på ett starkt vis med det dramatiska fotot och ett effektfullt soundtrack, vilket gör det enkelt att ryckas med och fängslas av denna film från början till slut.

Visas: Torsdagen den 16 augusti 21.00

Text: Katja Norinder


​HUVUDSPONSOR