Do the Right Thing Oscarsnominerades för bästa manus och biroll efter att den hade premiär under filmfestivalen i Cannes 1989. Filmen möttes av en förbluffad publik och väckte viktiga debatter om rasrelaterade frågor. Filmen har senare kommit att stämplats som ett kulturellt och historiskt betydande mästerverk.

Spike Lee har inte endast producerat, skrivit, och regisserat sin revolutionerande 80-talsfilmutan utan medverkar även framför kameran.

Under en gassande het dag i Brooklyn, New York, får vi följa Spike Lees karaktär, det något lata pizzabudet Mooki. Hans möten med färgstarka personligheter längs gatorna i sitt kvarter skildras till en start med en vardaglig lättsam tuggummifärgad lekfullhet. Där alla känner alla, hänger i gäng på trappen upp till grannen – och hälsar på varandra med koreograferade hälsningar.

Ju längre dagen lider blir förutom den påtagliga hettan även djupt rotade orättvisor oundvikliga och bubblar upp till ytan. Dispyter eskalerar, kulminerar, och slår snart en kil mellan folk i kvarteret.

Do The Right Thing är lika pulserande som det solsting som verkar påskynda karaktärernas hetsiga ordväxlingar och rasistiska utfall. Då svetten pärlas på kroppar stiger den olycksbådande hettan, och i samma takt filmens glöd. Viktiga ämnen som ackompanjeras av den återkommande och genomgående låten ”Fight The Power” av Public Enemy gör Do the Right Thing till en slagkraftig markör i filmhistorien.

Det kultförklarade dramat känns lika aktuell idag som då den kom, och det lekfulla inspirerande street-modet på karaktärerna är om än mer iögonfallande och aktuellt. En välgjord och slående skildring om ett ämne som befogat tar sin plats både på prispallar och festivaltablåer.

Visas: Onsdagen den 16 augusti 21.00