Sommarbio i Rålis - 17-21 Augusti 2022

Varje sommar bjuder Stockholms filmfestival på gratis filmkvällar under öppen himmel i Rålambshovsparken. Vi är stolta över att i mer än trettio års tid ha arrangerat Europas största utomhusbio. 

 

Under några varma kvällar i augusti, när sensommarmörkret har börjat svepa in över Stockholm, riggar Stockholms filmfestival årligen upp en enorm bioduk i Rålambshovsparken för att projicera sommarfilmer.

Sommarbio har i drygt trettio år varit den varmaste årstidens stora höjdpunkt för filmälskande Stockholmare. Den första av utomhusvisningen arrangerades redan sommaren 1991 i Kungsträdgården och eventet var då den första utomhusbion i Norden av sitt slag. En rekordpublik på ca 30,000 besökare kom till Kungsan för att för att se »Hamlet« (1990) med Mel Gibson i huvudrollen. På egen begäran klättrar skådespelaren Ernst-Hugo Järegård upp på gigantisk stege och introducerar filmvisningen, utan mikrofon, med hjälp av sin berömda ”Dramaten-röst”. 

Sedan dess har vi visat moderna filmklassiker och kultfilmer runtom i Stockholm på platser som Humlegården, Tantolunden, Berzelii park och Stockholms stadion. Men Rålambshovsparken är den klara publikfavoriten som tydligast blivit förknippad med Sommarbio, en sommartradition som besöks av över 40.000 människor varje år.

2017 lockade »Dirty Dancing« 9,500 besökare och 2019 fanns det 10,000 filmälskare på plats i gräset framför duken för att se Quentin Tarantinos kultklassiker »Pulp Fiction« (som vann en Bronshäst på festivalen 1994).  

I år är Sommarbio äntligen tillbaka i Rålis 17-21 augusti. Vi kommer precis som vanligt att bjuda alla besökare på gratis filmvisningar och våra partners finns på plats för att bjuda på dryck och snacks. Så boka in datumen i kalendern redan nu och håll utkik på vår hemsida för mer info om vilka filmer vi kommer visa. I år är det för första gången ni i publiken som har röstat fram filmerna.

Vi ses i Rålis!

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.