Skamlöst underhållande Yakuza-skröna

Nyhet /

Trots att han har kläckt ur sig över 100 filmer(!) på mindre än 30 år visar mytomspunna Takashi Miike inga som helst tecken på att sakta ner. »First Love« är snarare ett krutladdat bevis på raka motsatsen.  

 

Med sin häpnadsväckande rika filmografi har Miike gjort sig ett namn som provokatör och mästare på att chockera. Han rör ofta om i filmvärldens gryta och har länge fört ett blodigt krig mot alla typer av censur, både i sitt hemland Japan och världen över. Ibland faller hans ultravåldsamma genrefilmer kritiker i smaken (som i fallet med 1999 års »Audition«) och ibland blir de nya älsklingar för den kultfilmsvurmande midnattspubliken (exempelvis »Ichi the Killer« från 2001).

»LIKA DELAR DÖDLIGT KATANA-VÅLD & PASSIONERAD KÄRLEK«

Gangster-tårtan »First Love« är en film som tilltalar båda lägren. Samtidigt som de mest inbitna Miike-dyrkarna blir nöjda har filmen även fått fina festivalrecensioner hos svårflirtade The New York Times och The Washington Post. Berättelsen om en boxare och en eskortflicka som dras in i en dödlig droghärva i yakuzans Tokyo lyfter, genom Miikes lekfulla finess och oemotståndliga flärd, ända till skyarna. Den festivalbesökare som söker en störtskön genrestänkare, med lika delar dödligt katana-våld och passionerad kärlek, har hittat hem.

BOKA BILJETTER

Text: Viktor Jerner

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.