Skådespelaren Helena Maria Reisner på Stockholms filmfestival Junior

Junior /

Från den 3 till 5 april 2019 gästades Stockholms filmfestival Junior av skådespelaren från filmen The Little Comrade (Estland, 2018), Helena Maria Reisner. The Little Comrade var en av festivalens populäraste filmer och behandlar ett smärtsamt ämne – 1950-talets Estland som ockuperas av Sovjetunionen. I filmen får vi följa den 6-åriga Leelo som mistar sin mor då säkerhetspolisen för mamman bort. Leelo gör allt hon kan för att ha en lite ljusare vardag mitt i oron och osäkerheten tillsammans med sin pappa och sin hund. 

helenamaria-f2f-2-foto-anna-ek.jpg

Helena gör ett starkt intryck som den unga Leelo. Filmen har utan tvekan förtjänat vinsten som Bästa Film på Estlands film- och televisionsgala, vilket tillkännagavs under Juniorfestivalens första dag, måndagen den 1 april. Några dagar senare flög Helen med sin pappa Jaanus Reisner till Stockholm för att gästa filmfestivalen Junior och vara med om två F2F-diskussioner. 

Helena intervjuades på scen av Juniorgruppens medlemmar Len Lindberg(12), Natalie Hansson (10), Orfilia Gomez(17) och Edvin Wassberg(16), som själv hittade på frågorna. . Du kan läsa mer om Juniorgruppen här (https://www.stockholmfilmfestival.se/sv/juniorgruppen). Första F2F drog Helena på flytande engelska, och den andra med hjälp av en översättare från Estlands ambassad, Nora Sööt.

Helena presenterade även själv filmerna, och det var viktigt för henne att betona att hon önskar inget barn någonsin mer behöver genomgå det hennes karaktär Leelo var med om i filmen. Helena har en mäktig huvudroll i filmen då hon är med i så gott som varje scen, vilket imponerade flera barn och unga i publiken. Under inspelningen var Helena endast 7 år gammal, och inspelningen med hennes scener tog nästan 2 år. I nuläget har hon fyllt 10 år. Enligt Helena tog filmskapandet från första idén till slutliga produkten närmare 10 år, vilket publiken förundras över. Filmens ämne om landets historia är viktigt för Estland, och fick stöd från filmprogrammet Estland 100 år. 

Juniorgruppen undrade även vad var det bästa med hela inspelningen, och enligt Helena var det att få äta så mycket tårta hon ville: "på inspelningen skulle vi spela in scenerna flera gånger, och jag fick äta gräddtårta och glass om och om igen". Barnen undrar även hur det var att spela tillsammans med en hund. "Hunden i filmen är den mest lydiga hunden i hela Estland, så det var ganska så enkelt faktiskt." 

helenamaria-f2f-3-foto-anna-ek.jpg

Helena och hennes pappa var tacksamma och glada att filmen visades på Stockholm filmfestival Junior, på en filmfestival som specifikt riktar sig till barn och unga. "I personally think that festival for youth plays a great role to implement the art of film for new generations", hälsade Jaanus Reisner när han tackade oss för vistelsen. Flera av Little Comrade-visningarna hade publik från Estniska skolan, och barnen kom efter diskussionerna på scenen för att tacka Helena för filmen och att hon var på plats. Filmen lämnade ett djupt spår hos de barn som såg filmen, även Juniorgruppen, som talade om The Little Comrade flera veckor efter deras filmvisning. 

Anni Lappalainen
Producent SFF Junior

stockholm_3lovi_swe.jpg

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.