Om oss

Stockholms internationella filmfestival är en av Europas främsta filmfestivaler. Festivalen grundades 1990 av Ignas Scheynius och Kim Klein tillsammans med nuvarande festivalchef Git Scheynius och första festivalen ägde rum under fyra dagar. Öppningsfilm var "Wild at Heart" av David Lynch. Idag pågår den internationella festivalen under tolv intensiva dagar i november och visar 150 kvalitetsfilmer från fler än 60 länder. 2020 visades 75 filmer från 42 länder som en konsekvens av rådande pandemi. Sammanlagt arrangeras flera hundra programpunkter: filmvisningar, seminarier, Face2Face, Red Carpet-visningar och fester. Festivalen gästas av ett 100-tal filmskapare, och sedan starten har celebriteter som Francis Ford Coppola, Susan Sarandon, Luc Besson, Lauren Bacall, Ang Lee, Gena Rowlands, Rosanna Arquette, Céline Sciamma och Quentin Tarantino besökt festivalen och mött publiken på biograferna.

Festivalen är också känd för att framhäva unga och oetablerade filmskapare. I snitt var tredje film som visas på festivalen är gjord av en debutant, och i tävlingssektionen får endast regissörer som gjort högst två filmer tidigare medverka.

Stockholms filmfestivals målsättning är att bredda det svenska filmutbudet med nyskapande film av högsta kvalitet, att ge besökarna en orientering i den moderna filmen och stimulera till debatt. Med seminarier, tillfällen att träffa skådespelare och filmarbetare under Face2Face samt den uttömmande filmkatalogen finns alla förutsättningar för en fullkomlig och oförglömlig filmupplevelse.

Läs mer om vår verksamhet här och hur du fortsatt kan stödja oss.
 

Slutligen vill vi till dig som nuvarande medlem rikta ett mycket stort …
 

… TACK! Ditt medlemskap säkerställer hundratals kvalitetsfilmer – varje år.
… TACK! Ditt medlemskap arrangerar Europas största Sommarbio.
… TACK! Ditt medlemskap ger barn en kostnadsfri inblick i filmens värld.
… TACK! Ditt medlemskap distribuerar filmskapare från hela världen.
… TACK! Ditt medlemskap organiserar filmverkstäder för elever i skolorna.
… TACK! Ditt medlemskap bäddar för exklusiva filmvisningar.

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.