The Killing of a Sacred Deer är en ovanlig, krypande obehaglig dramathriller av mästarregissören Yorgos Lanthimos. 

Efter Dogtooth och The Lobster, båda mångfaldigt nominerade och prisbelönta på festivaler världen över, räknas Yorgos Lanthimos till de stora namnen inom nutida film. Han vann manuspriset i Cannes för sitt senaste alster The Killing of a Sacred Deer, som också nominerades till Guldpalmen. Nicole Kidman och Colin Farrell har huvudrollerna i detta mardrömsliknande drama, inspirerat av hämndmotivet i Euripides Iphigenia in Aulis. 

Flera som sett The Killing of a Sacred Deer beskriver den som en skräckfilm, Lanthimos själv tycker att komedi är en lika rimlig genrebestämning. 'Det jag försökt göra med mina filmer är att skapa något som på en gång är roligt, förfärligt, tragiskt och våldsamt', sade han när filmen hade världspremiär i Cannes i år. 

Den framgångsrike kirurgen Steven (Colin Farrell) tycks ha allt, inte minst sin älskade familj som består av sofistikerade Anna (Nicole Kidman), deras tonårsdotter Kim och lite yngre sonen Bob. Men han är samtidigt bäste vän med sextonårige Martin (Barry Keoghan från Dunkirk) som hälsar på Steven på sjukhuset, dyker upp i hans hem och bjuder hem honom till middag med sin ensamstående mamma (Alicia Silverstone). Martin har uppenbart någon hållhake på sin framgångsrike vän, och verkar kunna utgöra ett hot mot hela Stevens familj. Inte minst när Martin börjar intressera sig för Kim, som lockas av hans udda personlighet…

Regi: Yorgos Lanthimos
Med: Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan, Alicia Silverstone, Raffey Cassidy, Sunny Suljic
Längd:121 minuter
Genre: Drama, thriller

Språk: Engelska
Textning: Svenska
När: Onsdag den 25 oktober 21.00
Var: Biograf Skandia (Drottninggatan 82)

Svensk biopremiär: 10 november