2017.09.21

Årets upplaga av Stockholms internationella filmfestival dediceras till Michael Nyqvist – en av vår tids största och mest folkkära skådespelare.

I somras möttes vi av det tragiska beskedet att Michael Nyqvist gått bort i sviterna av en längre tids cancer. Stockholms internationella filmfestival har därför valt att hylla den folkkäre skådespelarens minne genom att lyfta några av de konstnärliga arv han lämnar efter sig.

Under årets festival ordnas ett speciellt hyllningsprogram som tagits fram tillsammans med Michael Nyqvists stiftelse. Där finns det möjlighet att delta i en tyst minut, följt av en showreel om Michael Nyqvist. Dessutom premiärvisas det danska dramat »You Disappear« av Peter Schønau Fog samt konstfilmen »Vi« av Ulf Rollof i vilka Nyqvist medverkar.

– Vi är tacksamma för att Stockholms Filmfestival på detta fina sätt uppmärksammar Michael Nyqvists stora insatser för film och skådespeleri. Micke var en varm och nyfiken person med en orubblig tro på människan och på skådespeleriets kraft, säger Thomas Perlmann, talesperson för Michael Nyqvists stiftelse.

Michael Nyqvist slog igenom under början av 2000-talet med filmer som Grabben i graven bredvid, Tillsammans, Millenium-trilogin och Bäst iSverige som Stockholms filmfestival visade år 2002. Hans karriär fortsatte även i Hollywood med flera filmroller med de främsta nutida cineasterna såsom Brad Bird och Terrence Malick. Utöver hans arbete med film var han aktiv som skådespelare på teatern och författare av verken När barnet lagt sig (2009) och Dansa för oss (2013).

– Det är drabbande när en skådespelare som Michael Nyqvist inte finns med oss längre. Vi är evigt tacksamma för det filmarv han lämnar efter sig, säger festivalchef Git Scheynius.

Hyllningsprogrammet visas på Biograf Saga salong 1, den 12 november klockan 15:00, och är öppen för festivalens publik. Köp biljetter till hyllningsprogramet här.