2016.11.17

 Wayne Roberts med priset designat av Ai Weiwei. Fotograf: Katriina Mäkinen

Katie Says Goodbye är en känslig, mångbottnad och komplex coming of age-berättelse om en ung amerikansk kvinna. Filmen visar upp en känslig kvinnlig blick, utan att skapa sensation kring Katies hjärtskärande historia. Den visar den mänskliga naturens komplexitet, oavsett kön, och utan att döma.

Fotograf: Katriina Mäkinen

Filmens stil är fräsch och subtil, och Olivia Cookes porträttering av Katie är övertygande. Den låter tittaren uppleva oskulden, mörkret, sårbarheten och styrkan hos den älskvärda Katie. Det är en häpnadsväckande modig porträttering av en ung kvinna. Genom filmens varsamma behandling av politiken kring vad det innebär för en kvinna att ha makten över sin egen kropp utmanas den förlegade stereotypiska bilder av kvinnor.

Årets mottagare av Stockholm Impact Award är Wayne Roberts.

Tävlingssektionen Stockholm Impact Award är ett samarbete mellan Stockholms filmfestival och Stockholm stad med syftet att sätta ljuset på profilstarka filmskapare som vågar utmana och ta temperaturen på samtiden. Prissumman 1 miljon kronor gör det till ett av världens största filmpriser, och ska ses som ett stöd till den fortsatta verksamheten och utvecklingen av nya filmprojekt.