2016.11.05

Hon är den andra svenska skådespelerskan någonsin som har vunnit en Oscar. Det går bra för Alicia Vikander. Snart spelar hon huvudrollen i Lisa Langseths nya film «Euphoria», av produktionsbolaget som ska säkra hennes framtida drömroller. Men innan dess är hon festivalaktuell i det ovanliga triangeldramat «Fyren mellan haven». Stockholms filmfestival har pratat med Sveriges mest lysande stjärna.

Vad har du för relation till skådespelande?
Oj, hur ska jag svara på det? Det är nästan svårt att svara på något som känns så självklart. Det är en av mina största passioner och något som jag har dragits till sedan jag var väldigt liten. Det är en njutning att kunna stiga in i en värld av olika karaktärer som man bygger upp helt och hållet från sig själv.

Du utnämndes till Rising star kort efter din filmdebut «Till det som är vackert». Vad har utnämningen betytt för dig?
Det var fantastiskt med tanke på att jag bara hade gjort en enda film. Jag kände mig extremt färsk! Jag var så ung också så det var enormt hedrande.

Hur närmade du dig rollen som Isabel i «Fyren mellan haven»?
Jag hade läst manuset och boken och förstod snart att det handlade om en ung kvinna med ett väldigt moget inre. Först och främst tycker jag att Isabel var en väldigt intressant karaktär och försökte att inte vara rädd för att visa det som inte var så bra med henne. Samtidigt ville jag ge en sann bild av människor som går igenom svåra saker.

Vem är Isabel?
Hon är vem som helst under första världskriget. Hon har förlorat två bröder och går igenom en väldigt svår sorg, träffar sin stora kärlek och börjar om på nytt. Isabel, tja, hon har goda intentioner men fattar en del dåliga beslut. Det var häftigt att författaren (Margot L. Stedman) inte var rädd för att göra henne ful, svår och omoralisk. Jag tror inte alls på att dela in människor som ”goda” eller ”onda”. Det här är förstås heller inte en film om det, utom om människor.

Hur kommer det sig att du startade produktionsbolaget Vikarious Productions?
Det började egentligen när jag inte kom in på scenskolan och frågade mig själv om det fanns en annan möjlighet. Men så tog livet en annan riktning... Nåja, i konkret mening började det för några år sedan när jag satt i möten med mina nuvarande bolag och lekte med tanken på att en gång driva ett eget. Jag har insett mer och mer vad det är jag brinner för – jag vill vara delaktig! Jag vill både hitta och vara en del av de historier som jag tycker är värda att berätta.

Vad är det för historier?
Det får vi se…

Ditt första projekt är ett samarbete med Lisa Langseth. Hur känns det att återigen jobba med henne?
Hon är våghalsig både som manusförfattare, regissör och kvinna. Och hennes idé är så modig! Vårt samarbete kommer innebära en möjlighet för hennes filmer att nå ut och få en större publik, inte minst eftersom filmen är på engelska. 

Maja Waltré

________________________

Köp biljetter till Fyren mellan haven här!