2016.11.18

Årets Bronshäst för "Bästa film" tilldelas den bulgariska regissören Ralitza Petrova. Bronshästen delades ut under prisutdelningen för den 27:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival igår. Petrova vinner för filmen Godless som tidigare hyllats på filmfestivaler världen över. Nedan ser du alla festivalens vinnare.

Bästa film: Ralitza Petrova för Godless
Priset för Bästa Film går till ett häpnadsväckande mästerverk. Detta är filmskapande på högsta nivå. En film som kommer att leva för alltid i publikens medvetanden och hjärtan. Den är ett sant konstverk, och enkelt sagt, en av de bästa filmerna någonsin. Bästa film går till Ralitza Petrova’s Godless.

Besta regi: Johnny Ma för Old Stone
I denna oerhört engagerande och smärtsamt relevanta film visas talang upp av högsta nivå. Priset för bästa regi går till Johnny Ma, för Old Stone.

Bästa kvinnliga huvudroll: Irena Ivanova, Godless
I detta vackra porträtt av en kämpande kvinna följer vi hennes varenda rörelse med spänning. Skådespelaren gör en otrolig tolkning där man nästan tror att hon själv lever i filmen och vi tror på varenda uttryck som hon ger oss. Tack vare skådespelarens prestation får vi en större inblick i hur en utsatt människa lever i ett korrupt samhälle. Priset för bästa skådespelerska går till Irena Ivanova för hennes insats i Godless.

Bästa manliga huvudroll: Kévin Azaïs, A Taste of Ink
I denna strålande film följer vi ett utomordentligt porträtt av en ung mans kamp för att sluta fred med sin far. En skådespelare som på ett sårbart och självklart sätt vågar visa sina sköraste sidor. En skådespelare som lyser starkt i varenda bildruta och bär filmen rakt igenom. Detta är en skådespelare vi vill se mer av. Priset för bästa skådespelare går till Kévin Azaïs för hans otroliga insats i A Taste Of Ink.

Bästa manus: Johnny Ma för Old Stone
I detta utpräglat intelligenta manus utspelar sig på ett briljant sätt en mans förfall i denna viktiga moraliska thriller. Priset för bästa manus går till Johnny Ma för Old Stone.

Bästa foto: Andrei Butica för Dogs
Med ett återhållsamt foto och ett bemästrande av både konstnärlighet och hantverk, levererar fotografen bland det bästa inom filmiskt konst. Priset för bästa fotografi går till Andrei Butica för filmen Dogs.

Bästa dokumentär: Nanfu Wang för Hooligan Sparrow
För inte så längesedan så var filmskapande bara för de privilegierade.Tack vare ny och tillgängligare inspelningsteknik kan ett fåtal riktigt begåvade talanger korsa de etablerades gränser och göra nyskapande filmer. I en värld som domineras av nationalism och korruption har vi fått en unik möjlighet att möte en liten grupp kvinnor som står upp mot ett system som vidmakthåller sexuella övergrepp mot kvinnor och barn. Med organisk närhet och medkänsla till de medverkande som sällan ses på film, är vi så glada över att kunna belöna Bästa Dokumentär till Nanfu Wang och hennes fantastiska film Hooligan Sparrow.

Bästa regidebut: Elite Zexer för Sandstorm
Med en viktig film präglad av äkthet och medkänsla, har filmindustrin och världen i stort en ny spännande röst i form av denna filmskapare. Priset för bästa debut går till Elite Zexer för hennes underbara och starkt intensiva SAND STORM.

Bästa kortfilm: Raymund Ribay Gutierrez för Imago
Den film som utmärkte sig var för sin råa fluga-på-väggen-bildspråk, gripande berättelse, och dess moraliska berg-och-dalbana. Denna film visade oss en värld vi aldrig tidigare hade sett och en del av dess chockerande bilder kommer att stanna med oss ​​under lång tid.

Stockholm Rising Star: Filip Berg
2016 års Rising Star inom Stockholm Filmfestival går till en ung skådespelare som publiken har lätt att spegla sig i - filmögonen talar till oss. Med öppenhet, sårbarhet och nyfikenhet gestaltar hen sina roller - hens kompetens imponerar, det har den inhemska med också den internationella publiken uppfattat. En riktigt "vass" skådespelare med en självklar fortsatt karriär på filmduken.

FIPRESCI-priset: Andrea Arnold för American Honey
A depiction of being young amongst a mid-western society. With an incredible soundtrack the film perfectly captures hope amongst hopelessness. This years International Critics Prize (FIPRESCI) goes to "American Honey" by Andrea Arnold.

Stockholm Impact Award: Wayne Roberts för Katie Says Goodbye
Katie Says Goodbye är en känslig, mångbottnad och komplex coming of age-berättelse om en ung amerikansk kvinna. Filmen visar upp en känslig kvinnlig blick, utan att skapa sensation kring Katies hjärtskärande historia. Den visar den mänskliga naturens komplexitet, oavsett kön, och utan att döma. Filmens stil är fräsch och subtil, och Olivia Cookes porträttering av Katie är övertygande. Den låter tittaren uppleva oskulden, mörkret, sårbarheten och styrkan hos den älskvärda Katie. Det är en häpnadsväckande modig porträttering av en ung kvinna. Genom filmens varsamma behandling av politiken kring vad det innebär för en kvinna att ha makten över sin egen kropp utmanas den förlegade stereotypiska bilder av kvinnor.

Stockholm Visionary Award: François Ozon
Årets vinnare av Visionary Award är den subversiva och distinkt poetiska François Ozon. En mästare på att blicka in i vårt inre med stilistisk fingertoppskänsla, satirisk svärta och ett introspektivt förstoringsglas som passas vidare till åskådaren under filmernas lopp. 2016 års Stockholm Visionary Award går till Francois Ozon.

Stockholm Lifetime Achievement Award: Francis Ford Coppola
Årets vinnare av Lifetime Achievement Award är en av vår tids främsta regissörer. Hans filmer fångar tid och rum med perfekt autenticitet men är samtidigt lika relevanta idag. Från Don Corleones episka och korrupta familjeföretag, genom övervakningssamhällets snåriga terräng till västvärldens apokalyptiska krig har hans profetiska bildspråk och kraftfulla berättelser definierat filmen i generationer. Tillsammans utgör de ett gemensamt språk som för alltid kommer vara en källa för inspiration för filmälskare världen över.

1km film-stipendiat: Frida Kempff för Dear Kid
Årets 1km Film stipendium går till en regissör som tror på bildens kraft. Hennes kompositioner balanserar mellan det gripande och det gåtfulla. Små detaljer i hennes film spelar en avgörande roll, den observante tittaren blir rikligt belönad och får ta del av fint nyanserade karaktärer och ett stormigt inre drama.

iFestival Award: Antje Heyn för Trial and Error
Framröstad av publik från hela världen som kunnat se iFestival-filmerna på webben.

Publikens Pris: Jag, Daniel Blake av Ken Loach
Det gripande dramat Jag, Daniel Blake belönades med det mest prestigefyllda priset på filmfestivalen i Cannes tidigare under året. Filmen älskades även av den svenska publiken som röstade fram den till bästa film bland 200 festivalfilmer.