Galapremiär

Stockholms 28:e Internationella Filmfestival smygstartade med galapremiär den sjunde november. Invigningsfilm var Gullermo Del Toros »The Shape of Water« och närvarande för att klippa bandet tillsammans med festivalchef Git Scheynius och kulturminister Alice Bah Kuhnke var filmens danska fotograf Dan Laustsen.

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 1 - Invigning

Även den publika invigningen med »The Shape of Water« gästades av filmens fotograf Dan Laustsen som efter visningen deltog i ett Face2Face med filmkritikern Jan Lumholt.

Foto: Björn Dalin

Dag 2 - Klimatsamtal

I samband med Sverigepremiären av Al Gore-filmen »En obekväm uppföljare« hölls ett panelsamtal kring klimatfrågan med utgångspunkt i filmen. Deltog gjorde Anders Turesson, Lisen Schultz, Nina Ekelund, Stefan Nyström och Staffan Laestadius, alla med bakgrund som forskare inom miljö och klimat.

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 3 - Lifetime Achievement Award: Vanessa Redgrave

Under fredagen kom skådespelarlegenden, regidebutanten och människorättsaktivisten Vanessa Redgrave till Skandia för att motta Stockholm Lifetime Achievement Award och delta i ett samtal med Andrea Reuter om sin rika karriär. I samband med prisceremonin visades även Redgraves regidebut, den gripande dokumentären »Sea Sorrow«. Här tilldelas hon Bronshästen ur festivalchef Git Scheynius hand.

Foto: Katriina Mäkinen

Tidigare på dagen höll Redgrave en presskonferens på Hotell Kungsträdgården.

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 4 - Downsizing med Rolf Lassgård

Sverigepremiären av storfilmen »Downsizing« skedde i Skandia i närvaro av filmens svenska stjärna Rolf Lassgård. Han berättade målande om den magiska inspelningsveckan vid Lofoten där hela teamet och alla skådespelare bodde på en båt som tog dem mellan de bildsköna inspelningsplatserna, och passade även på att hylla regissören Alexander Payne och skådespelerskan Hong Chau som i och med filmen spås få sitt stora genombrott.

Foto: Maria Karin Walczuk

Dag 5 - Oscartippad sverigepremiär

»Three Billboards Outside Ebbing, Missouri« är flerdubbelt Oscarstippad, bland annat Frances McDormand för Bästa Kvinnliga Huvudroll. Filmen, som premiärvisades på Skandia, vann sedermera också publikens pris, och var alltså den film årets filmfestivalbesökare uppskattade allra mest.

Dag 6 - Face2Face med Francis Lee

Ett av festivalens många uppskattade Face2Face hölls under måndagen med den färstarke regissören Francis Lee som gjort hyllade »God's Own Country«. Lee tilldelades senare också festivalens pris för Bästa Regi och skickade en videohälsning från de vindpinade hederna i England där han spelade in filmen.

Foto: Paulina Polkovska

Dag 7 - Face2Face med Alexandru Solomon

Alexandu Solomon deltog i ett Face2Face i samband med visningen av hans film »Tarzan's Testicles« som visades i Stockholm XVIII Documentary Competition. Solomon satt själv i juryn som utsåg årets vinnare av Stockholm Impact.

Foto: Patrycja Treichel

Dag 8 - Stockholm Impact Award: Wild Roses av Anna Jadowska

Onsdagen var Stockholm Impact day, en eftermiddag och kväll tillägnad Stockholm Impact Award. Vinnarregissören Anna Jadowska medverkade tillsammans med Saga Becker, Malin Levanon, Anna Serner, Bahar Pars och Roger Mogert i ett seminarium om filmens möjligheter att påverka samhället. Priset består av en statyett designad av Ai Weiwei samt en miljon kronor ämnade att underlätta produktionen av regissörens nästa film.

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 9 - Face2Face med Joachim Trier och #metoo-seminarium

Den tvåfaldiga Bronshästvnnaren Joachim Trier var på besök i Stockholm för att presentera sin nya film »Thelma« på en fullsatt biograf Grand samt hålla en workshop om sin filmproduktion i samband med Industridagarna.

Foto: Maria Karin Walczuk

Industridagarna innehöll även ett seminarium i svallvågorna av #metoo med bland andra Svenska Filminstitutets VD Anna Serner, regissören Zoë Que och Josefine Tengblad, Dramachef på TV4.


Foto: Hans Hedin

Dag 10 - Face2Face med Rungano Nyoni

Rungano Nyoni, regissören till den uppskattade »I Am Not a Witch« kom till Stockholm i samband med visningen av hennes film. Hon tilldelades även det prestigefyllda priset för Bästa Regidebeut.

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 11 - Pablo Larraín + Prisutdelningsceremonin

Den Chilenske mästerregissören Pablo Larraín mottog årets Stockholm Visionary Award för sin regigärning med filmer som »No«, »Jackie« och »Neruda«. I ett längre samtal med Jon Asp berättade han om inspiration, sina filmer och sitt nära samarbete med brodern, producenten Juan de Dios Larraín.

Foto: Katriina Mäkinen

Senare på kvällen var det prisceremoni där alla brons- och aluminiumhästarna fick nya ägare. Priset för Bästa Film tilldelades Jeune Femme och regissören Léonor Serraille. Bland andra pristagare märktes Rungano Nyoni för Bästa Regidebut (I Am Not a Witch) och Francis Lee för Bästa Regi (God’s Own Country). Skådespelarpriserna gick till Antonia Zegers (Los Perros) och Josh O´Connor (God’s Own Country).

Foto: Katriina Mäkinen

Dag 12 - Avslutningsfilm: Wonder Wheel

Festivalen avslutades i ett nära nog fullsatt Skandia med avslutningsfilmen, »Wonder Wheel« av Woody Allen.