Kärlek, vänskap och feminism i träffsäker skejtrevolt

Nyhet /

Camilles (Rachelle Vinberg) liv som ensam tonåring förändras dramatiskt när hon blir vän med en grupp tjejer som skejtar. Genom hennes resa djupare in i denna subkultur lär hon sig förstå den sanna meningen av vänskap och sig själv.

Regissören Crystal Moselle har tidigare gjort den hyllade dokumentären »The Wolfpack« som även den visades på Stockholms internationella filmfestival. Hennes första spelfilm »Skate Kitchen« är en träffsäker och modern coming-of-age-historia som porträtterar gemenskapen bland identitetssökande »millennials« och den fascinerade världen av en amerikansk ungdom som vill bryta sig loss från den äldre generationens normer och förväntningar

– Sådana här berättelser är viktiga för att uppmuntra kvinnor att göra saker som de normalt inte får göra. Det är ett sätt att ändra andras perspektiv på hur kvinnor ska vara, säger regissören Crystal Moselle.

Filmen handlar om 18-åriga Camille som lever ett ganska tråkigt liv på Long Island där skejtboardåkandet är ett av få glädjeämnen. Efter ett våldsamt fall tvingar hennes ensamstående mamma henne att lägga skejtboarden på hyllan. Men istället för att följa sin mammas förmaningar upptäcker hon några talangfulla skejttjejer på Instagram. Ganska kort därefter är gruppen Skate Kitchen bildad.

Rachelle Vinberg som spelar huvudrollen Camille var faktiskt med och bildade gruppen Skate Kitchen i verkligheten. Det var tack vare att Moselle träffade några ur gruppen på ett tåg som hon fick idén att göra filmen.

– Mina instinkter går i gång när jag möter intressanta personer. Det faktum att de hade skejtboards var vad som först fick mig att uppmärksamma tjejerna, men det var när Nina började prata och jag hörde hennes otroliga karisma som jag verkligen drogs till dem, säger hon.

I filmen medverkar flera verkliga medlemmar från gruppen. Faktum är att Jaden Smith är en av få »riktiga« skådespelare som agerar i filmen.

– Jag ville inte ha skådespelare, det var tjejerna som inspirerade mig. De fick chansen att göra en kortfilm med mig och det visade sig att de var väldigt duktiga.

Text: Jonna Nordlund

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.