Pitchtävling

Pitcha en filmidé! Stockholms filmfestival Junior arrangerar varje år en pitchtävling där ungdomar mellan 15-19 år kan presentera sin filmidé för en jury från filmbranschen. Bästa pitch presenteras sedan på Stockholms filmfestival Juniors stora prisutdelning den 1 april på biografen Grand. Det går bra att pitcha ensam eller i mindre grupper om max 3 personer. Vi tar emot bidrag från hela Sverige! 

Pitchen ska vara för en kortfilmsidé och bör innehålla:

  • Moodboard/visuell stil
  • Synopsis, logline eller kort sammanfattning av handling, karaktärer och tema
  • Manus/utdrag ur manus

Innan pitchen får de nominerade en kort coaching och tips inför sin presentation! 

Vinnaren får bland annat en ackreditering till höstens internationella filmfestival som i år pågår 9-20 november 2022. 

Alla bidrag skickas till junior@stockholmfilmfestival.se och kan skickas in under hela året med deadline för årets tävling 13 mars 2023.

Vill du jobba med pitch året runt med din klass eller en grupp elever? Formatet passar jättebra till att arbeta med under hela året för att sedan sammanställa en färdig pitch lagom till tävlingen går av stapeln. Behöver du tips eller vill ha hjälp med hur arbetet kan utformas för att passa i klassrummet? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna vidare. 

Vinnare av Pitchtävlingen 2022:

Maja Nykvist, 18 år för projektet Vilket Lag

Juryns motivering: Juryn blev imponerade av en berättelse som är intim och samtidigt knyter an till en större problematik i vår samtid. I en originell miljö har pitcharen lyckats skapa en dynamisk berättelse med nyanserade karaktärer som ger utrymme för både yttre och inre konflikter.

Vad är en pitch?

Att pitcha innebär en presentation av en idé. Det handlar om att berätta om sin kortfilm på ett sådant sätt att juryn vill veta mer, blir intresserade och att den är genomförbar. 

Det är bra att tänka på att förmedla sådana saker som tema, handling, karaktärer, eventuell budget, visuell stil, känsla och andra ämnen som beskriver filmens idé och skapandet. Detta kan göras med visuella hjälpmedel såsom en powerpoint presentation, moodboard eller filmat material. Ingenting är rätt eller fel och alla kreativa sätt att presentera idén på är rätt.

Kortfilmsidén behöver inte vara i stadiet att den är färdigt att filma men det behöver vara en färdigformulerad idé. Så har du eller någon du känner en idé som du vill utveckla vidare och skapa omkring? Tveka inte på att skicka in din anmälan till oss! 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.