Lärarhandledningar

Att använda film i skolan är både roligt och lärorikt, och det går att göra på många olika sätt. Handling, dramaturgi, filmens estetik, ämnen filmen tar upp, karaktärer och så vidare kan exempelvis vara saker att fokusera på för att tolka filmens språk och budskap när den reflekterar över vår tillvaro. 

Att förstå filmmediet bidrar till bred kunskap, då vi utsätts för och konsumerar rörlig bild dagligen. Vad är det vi ser och vad försöker det berätta för oss? Vilka känslor framkallar filmen och på vilket sätt kan film hjälpa oss att prata om och diskutera viktiga och aktuella ämnen? Vems röst är det som hörs och vilka saknas?

En bra idé kan vara att välja ut ett antal frågor och läsa igenom dessa innan filmvisningen som förberedelse. Diskussionen kan ni fortsätta efter filmvisningen när ni kommit tillbaka till klassrummet. Nedan följer diskussionsfrågor som kan vara bra att använda sig av. De flesta går att applicera på alla filmer, vissa frågor går in i varandra och det finns inga rätt eller fel.

RESURSER:


LÄRARHANDLEDNING:
Låg- och mellanstadiet

LÄRARHANDLEDNING:
Högstadiet och gymnasiet

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.