Alla barn kan ha det svårt att anpassa sig, men när mamma är människa och pappa varg är det extra jobbigt. Sagolik magi och realism förenas i den här japanska publiksuccén om hur det känns att vara annorlunda.

Hon försöker smälta in, han lever ut sina djuriska sidor – och nog är just de djuriska sidorna påtagliga när man är barn till en varg. Syskonen Yuki och Ame sticker ut med sina spetsiga öron och har svårt att smälta in. Efter pappans död lever de tillsammans med sin mänskliga mamma Hana som nu, i egenskap av änka och ensamstående förälder, försöker hålla ihop sin lilla flock och skydda dem från omvärldens dömande blickar.

Under 2000-talet har Mamoru Hosoda slagit fast sin position som en av modern animations främsta dyrgripar med mästerliga ”The Girl Who Leapt Through Time” och ”Summer Wars”, båda belönade med priset för bästa animerade långfilm på filmfestivalen i Sitges. Liksom landsmannen Hayao Miyazaki har Hosoda visat sig vara en expert på att förena sagolik magi med realism och lyckas förmänskliga karaktärer med hela draperier av känslouttryck. Kanske mer än någonsin i ”Vargbarnen” – en djupt berörande saga som har blivit en enorm kritiker- och publiksuccé i Japan.

Följande visningar livedubbas: Måndag kl 11:30 på Skandia, Tisdag kl 09:00 på Skandia

Följande visningar har engelsk text: Fedag 11:00 på Grand2

Arbeta vidare med filmen i klassrummet efter festivalbesöket. Ladda ner en lärarhandledning med diskussionsfrågor till filmen här!

Vargbarnen poster
Titel
Vargbarnen
Regissör
Mamoru Hosoda
Land
Japan
Längd
117 min
Festival
2013
Sektion
Lågstadiet
Originaltitel
Wolf Children
Se alla filmer 2013 års program