2017Årets tema under festivalen var Identitet. Med avstamp från ämnet skapade vi kortfilmspaketet "Junior tänker på Identitet", vi skapade filmer på temat i samarbete med Rädda Barnen under projektet Filmskolan utan gränser i Palestina och temat färgade vår kortfilmstävling 1 Minut Film där flera hundra filmer skickades in som behandlade temat på olika sätt. Vi visade 34 filmer från 22 länder runt om i världen.

Bronshästen för Bästa film 6-10 år gick till: Milo - Månvaktaren av Alexandre Heboyan och Benoît Philippon
Bronshästen för Bästa film 11-19 år gick till: Esteban av Jonal Cosculluela

Juryn detta år för 1 minut film är Catti Edfeldt (regissör), Karin Franz Körlof (skådespelare) och Farzad Farzaneh (författare och programledare).

FILMER 2017


2016

Årets tema under festivalen var Migration som vi tagit med oss från höstens stora festival. Ett komplext ämne som ger uppslag till viktiga diskussioner i skolan. Vi visade 34 filmer från 25 länder runt om i världen.

Bronshästen för Bästa film 6-10 år gick till: The Secret Society of Suoptown​ av Margus Paju
Bronshästen för Bästa film 11-19 år gick till: 4 Kings av Theresa von Eltz

Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm är Alexandra-Therese Keining (Regissör och manusförfattare), Amy Deasismont (Skådespelerska och sångerska) och Ahmed Abdullahi (Filmregissör).

Filmer 2016

2015

Temat under festivalen 2015 var Hopp. Vi visade flera filmer som engagerar, inspirerar och väcker hopp om att en bättre värld är möjlig.

Bronshästen för Bästa film 11-19 år gick till: Mary Kom av Omung Kumar
Stora Jurypriset för Bästa film 6-10 år gick till: The Games Maker av Juan Pablo Buscarini

Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm var Alex Haridi (Manusförfattare), Happy Jenkell (Skådespelerska) och Bitte Andersson (Regissör).

Filmer 2015

2014

2014 fyllde Stockholms filmfestival Junior 15 år med temat Frihet. Nytt för detta år var att vi utökade Junior till gymnasiet så att festivalen nu sträcker sig upp till 19 år. Genom stöd från Statens kulturråd har vi under två års tid hjälpt skolor i det mest utsatta områdena i Sydafrika, samt skolor i Namibia. Under våren 2014 arrangerade vi tillsammans med Rädda Barnen Skypemöten med skolor i norra och södra Afrika som resulterade i kortfilmer. 

Bästa film blev: Exit Marrakech av Caroline Link

Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm var Sara Haag (Regissör och manusförfattare), Ellen Karlsson (barnboksförfattare och förläggare) och Valter Skarsgård (Skådespelare).

Filmer 2014

2013

2013 bestämde sig festivalen för att ta itu med temat Makt. Barn och ungdomar känner sig ofta maktlösa och har ibland svårt att påverka sin egen livssituation och många av filmerna detta år handlade om barn som försöker ta makten över sina egna liv.

Bästa film blev: Cause i have the looks av Frieder Schalich.
Bästa film för ungdomar blev: In the name of Sherlock Holmes av Szolt Bernáth.
Bästa film för barn blev: Vampyrsystrar av Wolfgang Groos

Juryn för 1 minut film detta år var Karzan Kader (Regissör och manusförfattare), Nina Ulmaja (Formgivare) och Joel Spira (Skådespelare).

Filmer 2013

2012

”Kämpa för din dröm” var temat under festivalen 2012. 13 år tidigare uppfylldes drömmen om att starta en filmfestival för unga med målet att utöka det då taniga utbudet av barn- och ungdomsfilm.

Bästa film blev: Suicide Room av Jan Komasa

Juryn detta år för 1 minut film var Liv Mjönes (Skådespelerska), Moni Nilsson (Författare) och Johan Hagelbäck (Animatör, författare och konstnär).

Filmer 2012

2011

Temat under festivalen 2011 var Express Yourself och handlar om resan ungdomar går igenom för att hitta sin egen röst och sitt eget uttryck. Stockholms filmfestival Junior vill att så många barn och unga som möjligt ska få chansen att hitta till filmen som ett medel att uttrycka sig. 

Bästa film blev: Africa United av Debs Gardner-Paterson.

Juryn för 1 minut film var Emil Jonsvik (Regissör), Lisa Bergström (Filmjournalist, radioproducent) och Niki Lindroth von Bahr (Animatör och kortfilmare).

Filmer 2011

2010

”En grönare värld” var i rampljuset under festivalen 2010. Detta år fanns det nyinstiftade Arlapriset för den bästa miljöfilmen i 1 minut film-tävlingen och en specifik lärarhandledning om miljöfrågor.

Bästa film blev: Yohan av Grete Salomonsen.

Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm var Zandra Andersson (Skådespelerska), Mani Maserrat-Agah (Regissör) och Lizette Jonjic (Producent).

2009

Stockholms filmfestival Junior fyller 10 år och fortsätter att imponera med sina kvalitetsfilmer. Film som står på barnens sida, utan pekpinnar men med siktet inställt på hög kvalité oavsett målgrupp. Detta år presenterade festivalen stolt sitt tema ”Ung rebell” med ungdomar som går sin egen väg i centrum.

Juryn för 1 minut film var Jonas Odell (Regissör), Andra Lasmanis (kortfilmskonsulent) och Stephan Yüceyatak (Programledare).

2008

Temat under festivalen 2008 var "Min morgon" och mer specifikt Juniors ställning mot våld riktat mot barn och unga. Festivalen gör fler medvetna om att våld sker varje dag, inte bara i länder med fattigdom utan också här hos oss i ett land av välstånd och demokrati. 

Juryn för 1 minut film var Kjell-Åke Andersson (Regissör), Marie Birde (Redaktör) och Moa Gammel (Skådespelerska).

2007

Är man olyckligt kär eller nervös inför första skoldagen i en ny skola så är det lika smärtsamt var man än befinner sig på jordklotet. Temat för Stockholms filmfestival Junior 2007 var "Samma, samma men olika". Det hisnande är hur mycket som förenar oss istället för skiljer oss åt. Hur lika vi egentligen är.

Bästa filmer blev:
Årskurs 7-9: All the invisible Children
av Mehdi Charef och Emir Kusturica
Årskurs 4-6: Trigger av Gunnar Vikene
Årskurs 1-3: The Ugly Duckling and me av Michael Hegner och Karsten Kiilerich

Juryn detta år för 1 minut film var Manne Lindwall (Regissör), Amir Chamdin (Redaktör) och Katti Hoflin (Barnboksförfattare och programledare).

2006

Den sjunde upplagan av Stockholms filmfestival Junior gör filmen tillgänglig som uttrycksmedel och som konstform för många, många fler. Temat detta år var Verklighet och Fantasy. Detta berör unga direkt och det är fantastiskt uppmuntrande att se fler skolor och lärare aktivt använda sig av filmen i sin undervisning.

Bästa film årskurs 7-9 år blev: Thumsbsucker av Mike Milles. 
Bästa film årskurs 4-6 år blev: Mee-Shee: The Water Giant av John Henderson. 
Bästa film årskurs 1-3 år blev: Heidi av Paul Marcus.

Juryn för 1 minut film var Josef Fares (regissör), Josefin Sundström (programledare SVT), Johan Bogaeus (barnfilmkonsulent, Svenska Filminstitutet) och Haddy Jallow (skådespelerska), 

2005

Sedan den första upplagan av Junior hölls våren 2000 har festivalens besökarsiffror stadigt ökat. När året 2005 var över hade vi visat över hundra riktigt bra barn- och ungdomsfilmer sen starten. Detta år presenterade vi 18 långfilmer från 17 olika länder.

Under de senaste åren har den animerade filmen vunnit mark. Detta år är trenden tydligare än någonsin, vilket förstås avspeglar sig i Juniors program för 2005.

Bästa film blev: We are the champions av Martin Hagbjer.
Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm var David Bexelius (programledare), Aliette Opheim (skådespelerska) och Daniel Espinosa (regissör).

2004

År 2004 firade Stockholms filmfestival Junior 5 år. Detta år presenterade vi 38 filmer från 21 olika länder. Särskilt glada var vi över den spanska öppningsfilmen "Den magiska skogen" som var den första helt dataanimerade filmen i Europa.

Bästa film blev: The Wooden Camera av Ntsavheni Wa Luruli.

Juryn detta år för 1 minut film och Instafilm var Manne Lindwall (Regissör), Amir Chamdin (Redaktör) och Katti Hoflin (Barnboksförfattare och programledare).