Här ger vi dig lite tips om hur du bäst kommer igång med ditt filmande. Titta gärna på Hugos filmskola för att få lite inspiration och starttips eller kolla in filmskolan nedan. Läs mer om Hugo Andersson som vann 1 minut film 2006.

Så här lätt gör du din egen film:

KAMERAN – DET VIKTIGASTE

Skaffa en kamera – låna mammas eller pappas kamera eller telefon som kan filma. Om du är ivrig kan du börja filma direkt! Du kanske inte är så ivrig, utan vill lägga ner lite längre tid på din film. I så fall:

SKRIV ETT BILDMANUS

Det du ska tänka på när du gör ett bildmanus är att variera vinklarna mycket. I varje ruta så ritar du upp hur du vill att det ska se ut, men det behöver inte vara speciellt snyggt. Streckgubbar fungerar utmärkt. Om du vill göra bildmanuset ännu tydligare så kan du skriva lite text i rutan också.
Ladda ner ett bildmanus här

FILMA MED STATIV

Så blir det inte så skakigt

REDIGERA DIN FILM I DATORN

Jag redigerar i ett program som heter Adobe Premire. Men du kan använda Windows Moviemaker till Windows eller iMovie til Mac som är gratis och ofta redan finns på datorn. Att redigera är inte alls svårt, bara du kommer igång. Du får testa dig fram helt enkelt.

SPARA DIN FILM OCH VISA DEN FÖR ANDRA!

TÄNK PÅ

Ljudet är viktigt. Filma nära varandra när ni pratar eller skaffa en mikrofon

Filma inte för skakigt

Försök få andra än er själva att förstå filmen. Gör handlingen tydlig

Krångla inte till det för mycket. Du behöver t.ex inte göra ett bildmanus om du inte vill, det viktigaste är att du har roligt!

Vill du ha musik i din film så kan du hitta gratis musik på de här sajterna:

Se hur tjejerna på Blommensbergskolan gör film och låt dig inspireras till eget filmskapande! Hedda Lamm, Matilda Parment, Gerda Falk & Saga Jernberg ger dig några viktiga råd. Se deras film här!

 

 

Kontakta oss på 1minutfilm@stockholmfilmfestival.se