Långfilmstipendiet startades 2011 för att lyfta fram kvinnliga filmskapare i början av sin karriär och innefattar tre st långfilmsprojektStipendiet består av en grundbudget på 5 400 000 kr inklusive teknik för filmen

Stockholms filmfestival har alltid arbetat för att ha så många kvinnliga regissörer som möjligt representerade på festivalen. I dag finns betydligt fler manliga än kvinnliga regissörer och i Sverige går också de allra flesta produktionsstöden till manliga regissörer. Stockholms filmfestival ville med Långfilmstipendiet som startades 2011 lyfta fram kvinnliga talanger i början av sin karriär.

Regissörerna som tilldelats stipendiet har som mest gjort två tidigare spelfilmer och producenterna är verksamma på ett etablerat produktionsbolag, registrerat och verksamt i Sverige. Långfilmstipendiet är unikt i sin form och det första i sitt slag där en filmfestival tagit initiativ till att producera långfilm. Att parterna i stipendiet, innehåller både näringsliv, kulturell organisation och offentliga stöd är också en styrka. Tillsammans med Telia, Svenska filminstitutet, Sveriges Television, NonStop Entertainment, Europa Sound & Vision och Dagsljus har Stockholms filmfestival visat att nya och etablerade aktörer kan arbeta tillsammans för svensk film. 

 

Vinnare 2013:

She’s Wild Again Tonight

En modern Fröken Julie med Gustaf Norén och Shima Niavarani som skruvade versioner av sig själva i en granskning av ”den unga medvetna sfären”.

Regissör: Fia-Stina Sandlund

Manus: Josefine Adolfsson och Fia-Stina Sandlund

Producent: Tobias Janson, Produktionsbolag: Story AB

Motivering: A post-modern, metafictional, slightly absurd re-make of Strindberg's Miss Julie (Fröken Julie). The film takes place in a contemporary New York apartment in which the actors play heightened versions of themselves. Alexandra Dahlström (as Miss Julie) and Jens Lekman (as Jean) meet to reenact the play to Lekmans' music.

 

Vinnare 2012:

Unga Sophie Bell

Regissör: Amanda Adolfsson

Producent: Gila Bergqvist-Ulfung

Motivering: En gripande och relevant historia från en regissör som redan visat prov på säker känsla för stil och spänning.

Har världspremiär på Stockholms filmfestival 2014.

 

Vinnare 2011:

Ömheten

Regissör: Sofia Norlin

Producent: Olivier Guerpillon, dfm

Ömheten hade världspremiär på Stockholms filmfestival 2013 och har sedan dess visats på Berlins internationella filmfestival, där den även var nominerad till kristallbjörnen i ungdomsektionen Generation 14plus, och Tribeca Film Festival i New York. Filmens fotograf Petrus Sjövik tilldelades en guldbagge för Bästa foto i januari 2014.

 

Mer pengar genom nya finansieringsmodeller för svensk film

Långfilmstipendiet är unikt i sin form och det första i sitt slag där en filmfestival tar initiativ till att producera en långfilm. Att parterna i stipendiet, innehåller både näringsliv, kulturell organisation och offentliga stöd är också en styrka.

Tillsammans med Telia, Svenska filminstitutet, Sveriges Television, NonStop Entertainment, Europa Sound & Vision och Dagsljus har Stockholms filmfestival visat att nya och etablerade aktörer kan arbeta tillsammans för svensk film. Den unika konstellationen har på knappt tre år bidragit till tre långfilmer ”Ömheten” av Sofia Norlin, ”Unga Sophie Bell” av Amanda Adolfsson som är i postproduktion samt “She’s Wild Again Tonight” av Fia-Stina Sandlund som är i utvecklingsstadiet. Telia, Svenska filminstitutet, Sveriges Television, NonStop Entertainment går in med kontanata insatser medan Europa Sound & Vision går in med postproduktionsteknik (dock ej ljud) och Dagsljus går in med inspelningsteknik. 

Utöver vinnarna av Långfilmstipendiet har utvecklingsbidrag gått till de nominerade filmerna ”Flickvännen” av Jane Magnusson, ”Kärleken kan vänta” av Stina Bergman, ”Förvaret” av Lisa Aschan, ”Cayuco” av Görel Crona och “Wasted” av Marietta von Hausswolff von Baumgarten. De här projekten visar att det går att finansiera filmer av nya talanger, på ett sätt som inte var möjligt tidigare.

Stipendiefilmen får en grundbudget på 5 400 000 kr inklusive teknik. Producenten kan därefter finansiera upp filmen till totalbudget på max 10 miljoner. De övriga nominerade projekten har möjlighet att få utvecklingstöd från SFI på 250 000 kr.

 

Fler ser ny svensk film

Filmerna kommer också att få en större exponering genom vårt samarbete där långfilmstipendiets filmer har världspremiär på Stockholms filmfestival, biografpremiär i samarbete med NonStop Entertainment och VOD-premiär i Telias digitala videobutik två veckor efter ordinarie biografpremiär.

Stockholms filmfestivals satsning på talanger spelar en viktig roll för nya möjligheter av filmfinansiering, den fyller det tomrum som finns i de gamla stödsystemen, med utökade möjligheter för kvinnliga regissörer. Tillsammans skapar vi ny svensk film!

Kontakt

industry@stockholmfilmfestival.se