Höjdpunkter under sista festivaldagen

Nyhet /

Den 30:e upplagan av Stockholms filmfestival lider mot sitt slut, men ännu är festen inte över! Vi går i mål med avslutnings-söndag fullproppad med hyllade storfilmer och lysande festivalpärlor. Vi har valt ut några tips ur söndagens program. 

 

HELGENS HÖJDPUNKTER

 

SÖNDAG

 

»Bait«

Ett mästerverk som redan kultförklarats av de brittiska kritikerna som »en av decenniets mest avgörande brittiska filmer« (Kermode, The Guardian). Ett poetiskt kärleksbrev till hemorten, fisket och havet. En film om arv och familj som gör uppror mot filmkonstens och samhällets gentrifiering. »Bait« utspelar sig i Cornwall och följer Martin Ward, en bitter fiskare som försöker samla ihop till att köpa sig en ny båt. Säsongen är i gång och stadsborna strömmar till den pittoreska fiskebyn som numera livnär sig som semesterort. Martin vägrar anpassa sig till tjänsteekonomin och föraktar alla i bygden som sålt sig till besöksbranschen, inklusive hans bror som numera chartrar sin fiskebåt till svensexor och guidade turer. Men mest av alla föraktar Martin stadsborna. 

10:00 Sture 1

»Synonyms«

Med ett djupt självhat förkastar Yoav den plikt israeler förväntas ha till nationen i Naday Lapids innerliga drama om tillhörighet och identitetsomvandling. Yoav har precis landat i Paris med en plan om att säga upp sitt israeliska medborgarskap. Han vägrar att tala hebreiska och upprepar olika förolämpande synonym för att beskriva sitt hemland. »Synonyms« är en cinematisk resa om nationell identitet och dess betydelse i en allt mer fragmenterad kultur. Enligt regissören Nadav Lapid är berättelsen till stor del självbiografisk med ursprung i hans egen identitetskris. »Synonyms« prisades med Guldbjörnen i Berlin.

14:00, Skandia

»The Report« 

Klassisk konspirationsthriller möter politiskt drama i filmatiseringen av en lika nervkittlande som brinnande aktuell, sann historia. Manusförfattaren och den frekvente Steven Soderberg-kollaboratören Scott Z. Burns sätter sig denna gången själv i regissörsstolen för att berätta den sanna historien om CIA:s utredning i efterdyningarna av terrorattackerna den 11 september 2001. Kritikerrosade Adam Driver spelar huvudrollen som den idealistiska utredaren Daniel J. Jones som blir ombedd av sin chef, senatorn Dianne Feinstein (Oscarsvinnaren Annette Bening), att leda en utredning av den amerikanska hemliga underrättelsetjänstens minst sagt okonventionella förhörsmetoder efter 9/11. 

15:00 Park

»The Audition« 

När violinläraren Anna Bronsky upptäcker att en av hennes elever, Alexander, besitter en stor talang blir hon besatt av att få honom att bli en stjärna. Men ju mer energi hon lägger på Alexander, desto mer fallerar hennes eget liv samman. Med en utomordentlig skådespelarinsats av Nina Hoss, som prisades med Silversnäckan på San Sebastiáns filmfestival, studerar Ina Weisses rörande dramafilm »The Audition« psyket på en kvinna som sakta tappar sitt fäste.

16:30 Zita 1

Vinnarfilm 2019

Detta är din chans att se en av filmerna som alla kommer att snacka om. Under festivalens sista dag visar vi återigen en av filmerna som prisades under festivalens stora prisutdelning. Detta år är filmen »Song Without a Name« av Melina León – Juryns motivering: »En visuell och utmanande samhällsskildring, lika lågintensiv som drabbande. Under ytan anas en stillsam och okuvligt vrede. Här möter vi en regissör vars blick är fylld av kunskap och skärpa, ända ut i minsta detalj.«

16:30 Sture 1

»Corpus Christi«

Daniel har genomgått en andlig omvandling under sin vistelse på en ungdomsanstalt där han assisterat fängelsets präst. Efter att ha suttit av sitt straff flyttar han till en liten by där ljuger han om att han är präst. Samtidigt som Daniel blir bygdens spirituella auktoritet får han mening med sitt liv. Men hans förflutna leder snart till en gastkramande inre kamp mellan sacrum och profanum. Baserad på verkliga händelser och Polens oscarsbidrag.

18:00, Filmhuset Victor

»Jojo Rabbit«

Taika Waititis hyllade satir »Jojo Rabbit« avslutar den 30:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival. Regissören och manusförfattaren Taika Waititi tar med sig sin karaktäristiska humor i senaste filmen Jojo Rabbit, en andra världskriget-satir om en ensam tysk pojke vars världsbild vänds upp och ned när han upptäcker att hans mamma gömmer en ung judisk flicka på vinden. Med hjälp av sin idiotiska låtsasvän Adolf Hitler måste han nu konfrontera sina nationalistiska fördomar. Nyzeeländske komedikungen Taika Waititi spelar själv en skruvad version av Adolf Hitler, en låtsaskompis som bara Jojo kan se. I övriga roller ser vi Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Rebel Wilson och Sam Rockwell. Filmen vann publikpriset på Torontos filmfestival tidigare i år och är en favorittippad Oscarskandidat. 

12:30, Park & 20:30, Park

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.