Höjdpunkter under första festivalhelgen

Nyhet /

FREDAG (8/11)

»The Audition«

När violinläraren Anna Bronsky upptäcker att en av hennes elever, Alexander, besitter en stor talang blir hon besatt av att få honom att bli en stjärna. Men ju mer energi hon lägger på Alexander, desto mer fallerar hennes eget liv samman. Med en utomordentlig skådespelarinsats av Nina Hoss, som prisades med Silversnäckan på San Sebastiáns filmfestival, studerar Ina Weisses rörande dramafilm »The Audition« psyket på en kvinna som sakta tappar sitt fäste.

19:00 Zita 1 (Face2Face-samtal med Ina Weisse & Nina Hoss)

»The Lighthouse«

Robert Eggers (»The Witch«) är tillbaka med årets mest absorberande och skruvade filmupplevelse. Willem Dafoe och Robert Pattinson gör sina livs bästa roller som fyrvaktare på en mystisk ö i 1890-talets New England. Svartvitt, omskakande, oförglömligt! Filmen visas som en del av Horror Night tillsammans med »The Gangster, The Cop, The Devil« och »Blood Quantum« och kortfilmen »Nimic« av Yorgos Lanthimos. Dryck och tilltugg till Black Carpet-visningen av »The Lighthouse«.

19:00 Park

Stockholm Achievement Award: Rosanna Arquette - »Susan, var är du?«

Var med och hylla skådespelerskan och aktivisten Rosanna Arquette, en av de första visselblåsarna mot Harvey Weinstein. Arquette tar emot Stockholm Achievement Award och vi visar kultklassikern »Susan, var är du?« där Rosanna Arquette spelar mot Madonna.

20:45 Skandia (Face2Face)

LÖRDAG (9/11)

»Heroes Don't Die«

Mystisk och spirituellt laddad fransk mockumentär med franska stjärnan Adèle Haenel. Vi följer en 30-åring från Paris som övertygas att han är en reinkarnation av Zoran, en man som dog i Bosnien 1983. Vännerna bestämmer sig för att åka dit i jakt på sanningen. Aude Léa Rapin har gjort en lysande tragikomisk debutfilm om unga vuxna som famlar sig fram i livet.

15:00 Sture 1 (Face2Face) 

»Bait«

Ett mästerverk som redan kultförklarats av de brittiska kritikerna som »en av decenniets mest avgörande brittiska filmer« (Kermode, The Guardian). Ett poetiskt kärleksbrev till hemorten, fisket och havet. En film om arv och familj som gör uppror mot filmkonstens och samhällets gentrifiering. »Bait« utspelar sig i Cornwall och följer en bitter fiskare som försöker samla ihop till att köpa sig en ny båt. Säsongen är i gång och stadsborna strömmar till den pittoreska fiskebyn som numera livnär sig som semesterort. Martin vägrar anpassa sig till tjänsteekonomin och föraktar alla i bygden som sålt sig till besöksbranschen. En filmisk pärla som fiskats ur havet.

En visning som tidigare varit slutsåld – nu flyttad till en större salong, så passa på att hugg biljetter!

18:00 Biograf Sture 1 

»Les Misérables«

Missa inte Frankrikes Oscarsbidrag, den fransk-malinesiske regissören Ladj Lys rafflande debutlångfilm som tog Cannes med storm tidigare i år. Filmen är inspirerad av vad Ly såg under Parisupploppen 2005: människornas kamp för värdighet och ordningsmaktens övervåld. Ly utforskar det råa förortsuniversumets inre kvaliteter. Där finner han våld, droger och fattigdom, men också humor, lojalitet och solidaritet bland några av landets mest utsatta grupper.

 20.00 Skandia

SÖNDAG (10/11)

»Monos«

På en fjärran bergstopp vakar åtta beväpnade barn över sin amerikanska gisslan och en utlånad mjölkko. Colombias Oscarsbidrag är en febrig överlevnadsthriller som hugger sin helt egen väg genom djungeln och festivalpriserna har följt regissören Alejandro Landes tätt i spåren. Alejandro Iñárittu har liknat filmen vid en »filmfotografisk hjärtattack« medan The Guardians legendariske filmkritiker Peter Bradshaw kallade filmupplevelsen för »Apocalypse Now« på svamp. Med andlöst vackra naturbilder och hypnotiska toner från den Oscarsnominerade »Under the Skin«- kompositören Mica Levy håller »Monos« sin publik som gisslan i en främmande filmvärld med helt nya spelregler. 

20:30 Skandia (övriga visningar är redan slutsålda)

»Synonyms«

Med ett djupt självhat förkastar Yoav den plikt israeler förväntas ha till nationen i Naday Lapids innerliga drama om tillhörighet och identitetsomvandling. Yoav har precis landat i Paris med en plan om att säga upp sitt israeliska medborgarskap. Enligt regissören Nadav Lapid är berättelsen till stor del självbiografisk med ursprung i hans egen identitetskris. Filmen, som prisades med Guldbjörnen i Berlin, har ett bildspråk påminner om den franska nya vågens frihet och har hyllats av kritiker som en av festivalårets absoluta höjdpunkter!

12:00 Sture 1

»I Lost My Body«

Poetisk och melankolisk animerad filmpärla som hajpades stort under årets filmfestival i Cannes. Om ödet och en avhuggen hands sökande efter sin kropp. Långfilmsdebutanten Jérémy Clapins »I Lost My Body« är ett finstämt, existentiellt drama om gränserna för livet och meningen vi skänker till tingen i vår tillvaro. Med ett spektakulärt fast handlag besjälar Clapin alla filmens kroppsdelar och resultatet är ren och skär filmmagi!

18:30 Park

 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.